Dit schijnt de beste tijd te zijn om je sollicitatiebrief te versturen 

Een dreamjob kun je niet plannen. Het versturen van de sollicitatiebrief daarvoor wel. 

Je kunt de beste sollicitatiebrief hebben geschreven en de perfecte cv hebben gemaakt, maar timing blijkt – ook op het gebied van job huntingeverything. Je kunt je sollicitatiebrief dan ook het beste op een bepaald tijdstip versturen.

Analyse

Je brief op de verkeerde tijd versturen blijkt je kansen op een sollicitatiegesprek aanzienlijk te verkleinen. Dit blijkt uit een analyse van TalentWorks. Hiervoor werden meer dan 1.600 sollicitatiebrieven gevolgd en geanalyseerd. Hieruit bleek dat je een brief het beste of ’s ochtends kunt versturen, of laat in de avond.

Beste tijdstip

Een sollicitatie tussen 6 uur ’s ochtends en 10 uur ‘s avonds versturen vergroot volgens de analyse de kans op een sollicitatiegesprek met 13 procent. Daarentegen is de kans nog maar 3 procent dat je wordt uitgenodigd als je jouw sollicitatie om half 8 ’s avonds verstuurt. Dit was namelijk het moment waarop iedereen vrijwel klaar is met werken. Je sollicitatie pas 's avonds laat versturen vergroot daarentegen de kans dat jouw brief ’s ochtends als eerst opgemerkt wordt. En je hoeft er niet eens per se vroeg voor op te staan of lang voor op te blijven. Tegenwoordig kun je het versturen van een e-mail namelijk ook inplannen. Ideaal!

Recruiter Ashley Watkins vindt ook dat je een brief het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat kunt versturen. “Mijn dag als recruiter begint met ‘admintijd’. Dat houdt in dat ik 30 tot 60 minuten spendeer aan cv’s lezen en mensen uitnodigen voor gesprekken. De brieven die ’s nachts of ’s ochtends zijn verstuurd worden dan eerder gezien.”

Wacht niet te lang

Naast het tijdstip speelt ook de datum een grote rol. Als de vacature al een maand openstaat en je officieel nog mag reageren, is de kans toch groot dat er al genoeg goede sollicitaties zijn binnengekomen. “Als recruiters genoeg veelbelovende kandidaten heeft, gaan ze vaak niet nog eens kijken wat er nog meer is binnengekomen”, vertelt Watkins eerlijk. “Zo snel mogelijk reageren wanneer een vacature verschijnt is het beste dat je kunt doen.” You know what you gotta do!

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws