De achturige werkdag is achterhaald: een vijfurige werkdag blijkt veel beter

Tell your boss!

Group of colleagues celebrating success

Nu zullen we het niet al te hard toe willen geven, maar tijdens een achturige werkdag werken we echt niet altijd acht uur. We brengen daar zeker wat minuten lanterfantend van door. En hoewel we zeker niet zouden stellen dat we úren niets doen, vinden we het logisch klinken dat een vijfurige werkdag beter voor ons is.

5 uur per dag werken

We schreven onlangs al over de 32-urige werkweek. Het klinkt als een utopia: drie dagen weekend. Toch kan het nog beter, zo stellen onderzoekers. Het zou namelijk beter zijn om vijf dagen te blijven werken en om het aantal werkuren per dag terug te schroeven. "Onderzoek wijst uit dat we ons ongeveer vijf uur per dag maximaal op iets kunnen concentreren", vertelde Alex Pang, founder van adviesbureau Strategy and Rest in Silicon Valley, vorige jaar aan het Britse Wired. "Er zijn perioden waarin je over die vijf uur heen kunt komen, maar de realiteit is dat de meeste mensen elke dag eigenlijk maar vijf goede werkuren in zich hebben."

In de praktijk

Verschillende bedrijven experimenteerden al met een kortere werkdag. Een daarvan is CEO Paul Corcoran. Hij geeft toe dat het voordelen had. Zo begon zijn personeel om 9 uur 's ochtends, waardoor ze de ergste verkeersdrukte konden vermijden. Ze stopten een paar uur eerder, zodat ze nog andere dingen konden doen of tijd konden doorbrengen met hun kinderen.

Het werkte in het begin fantastisch, maar Corcoran geeft toe dat het ook zijn nadelen had. "Het idee erachter was om mensen meer vrijheid te geven, maar op een gegeven moment was het van: 'O, f*ck, we moeten alles klaarkrijgen in die paar uren.' Dus dat zorgde voor veel stress." Corcoran, die zijn personeel alsnog meer vrije tijd wilde geven, kwam toen met een middenweg: twee korte dagen en drie lange dagen.

CEO Stephan Aarstol van het bedrijf Tower introduceerde in 2015 ook de vijfurige werkdag. Zijn personeel werkte van 8 uur 's ochtends tot 1 uur 's middags zonder pauze, omdat zijn personeel zo gefocust raakte om het maximale uit hun tijd te halen, zodat ze 's middags vrij konden zijn. De resultaten logen er niet om: de omzet van Aarstol steeg met 50 procent.

Kanttekening

Rite Fontinha, universitair hoofddocent strategisch human resource management, ziet de voordelen van een werkdag van vijf uur wel in. "Het heeft niet alleen voordelen voor de kwaliteit van het arbeidsleven van personen, maar ook voor de financiële performance." Al heeft het ook nadelen. "Hoewel een kortere werkdag kan leiden tot een betere werk-privé-balans en een betere concentratie, kunnen mensen extra druk voelen om hun werkzaamheden op tijd af te ronden."

En dan is het sociale aspect nog niet eens besproken. Zo is er minder tijd om met collega's tussendoor een praatje te maken. En of dat ten goede gaat van het teamgevoel? Dat is natuurlijk de vraag. Wat dat betreft kunnen we ons ook best wel vinden in de oplossing van Cororan: twee korte dagen, en drie lange dagen. We're up for it! 

Bron: Wired | Beeld: iStock