Alicia Vikander openhartig over miskraam: 'We hebben nu een kind, maar dat kostte tijd'

De actrice vertelt over haar miskraam, omdat ze weet dat veel vrouwen hetzelfde meemaken als zij.

Tomb Raider US Premiere

Sinds begin deze maand is Alicia Vikander te zien in de HBO-miniserie Irma Vep. Hierin vertolkt de actrice de rol van filmster Mira die een miskraam krijgt, een gebeurtenis die Alicia verdrietig genoeg zelf ook meemaakte.

Karakters vertolken die miskramen kregen

In een interview met The Times praat Alicia openhartig over haar rol in de HBO-miniserie Irma Vep, en deelt ze meer over haar eigen ervaring met het verliezen van een ongeboren kindje. "We hebben nu een kind, maar dat kostte ons tijd", vertelt ze openhartig. Voor Alicia was het niet de eerste keer dat ze een karakter speelt dat een miskraam krijgt. Zo kreeg haar personage in The Light Between Oceans zelfs twee miskramen.

Volgens de actrice, die inmiddels een kindje heeft met haar man Michael Fassbender, helpt het om rollen te spelen waarin een karakter te maken krijgt met een miskraam, om zo het eigen verlies te verwerken. "Mijn miskraam was zo extreem pijnlijk om doorheen te gaan", vertelt ze over de miskraam. "Hierdoor moest ik terugdenken aan die film (The Light Between Oceans, red.). De film heeft nu een heel andere betekenis."

Eigen ervaring met een miskraam

In de serie Irma Vep krijgt Alicia's karakter Mira geen tijd om te rouwen wanneer ze een miskraam krijgt. Onder het mom 'The show must go on' moet ze meteen door. Alicia merkt op dat veel celebrities dit ook te horen krijgen wanneer ze iets heftigs hebben meegemaakt op persoonlijk gebied. "Soms maak je dingen mee die moeilijk zijn en als je een kantoorbaan hebt, kun je daar wat meer afstand van nemen", vindt de actrice. "Maar er zijn momenten dat ik, of een collega, iets meemaak, en ik kan me niet voorstellen hoe het is om daarna meteen de rode loper op te moeten. Om opgewacht te worden door mensen die vragen: 'Hoe gaat het met je?' De meeste mensen zouden hun huis niet meer uit kunnen."

Zelf hoefde Alicia niet mooi weer te spelen na haar eigen miskraam. Ze ervoer het verlies aan het begin van de pandemie. Hierdoor was ze in staat om er privé mee te dealen. En hoewel zij en haar echtgenoot normaliter erg terughoudend zijn in het delen van details over hun privéleven, sprak de Zweedse er in april wel over met Harper's Bazaar UK. "Ik vroeg me af: 'Ga ik hierover praten?'. Maar het is zo universeel en zoveel vrouwen maken iets vergelijkbaars mee. Het is moeilijk."

Bron: The Times, Harper's Bazaar UK, US Weekly | Beeld: BrunoPress