Science says: volgens onderzoek wijzen deze tekenen erop dat je verliefd bent

Deze vijf tekenen kunnen je meer inzicht in je gevoelens geven.

Verliefd worden is voor iedereen verschillend, maar hoe weet je dan eigenlijk precies of je verliefd bent? Volgens de wetenschap zijn er tell-tale signs die dat kunnen weggeven.

1. Je betrapt jezelf op staren

Dr. Brown, neurowetenschapper en professor aan het Albert Einstein College of Medicine, deed een studie naar emoties. Volgens de professor zijn ogen heel belangrijk als het aankomt op verliefd worden. Als je verliefd wordt, kun je je ogen niet afhouden van je crush. Bovendien vinden mensen oogcontact heel belangrijk, zo vertelt de professor aan Your Tango. “Als je verliefd bent, dwalen je ogen continu af naar de persoon op wie je gek bent. Je kunt het niet helpen dat je steeds naar diegene wilt kijken.”

2. Je voelt je high

Als je verliefd bent, kun je veranderd zijn in een spraakwaterval die continu over haar lief wil praten. Wellicht ben je hyper over iemand aan het vertellen, omdat je te veel cafeïne hebt gedronken. Het kan echter ook ergens anders aan liggen. “Verliefd zijn, kan hetzelfde voelen als high zijn van cocaïne”, verklaart Brown. Veel symptomen zijn immers hetzelfde. Zo krijg je meer energie, klopt je hart sneller en is het soms maar wat lastig om te eten of te slapen. Als je verliefd bent, kun je je euforisch voelen. Iets wat ook gebeurt als je high bent. Je hersenen maken namelijk standaard dopamine aan, maar produceert dit nog meer als je verliefd bent.

3. Je kunt niet van je lief afblijven

Je wil niet alleen naar je crush kijken, maar diegene ook continu aanraken. Als je honger hebt, pak je iets te eten. Zo gaat dat ook als je verliefd bent. Je gaat steeds op zoek naar toenadering. Dit is dan ook een van de redenen dat jongens en meisjes elkaar op de basisschool weleens duwen of aan elkaars haar trekken als ze iemand leuk vinden. Als je verliefd bent, kun je de drang nou eenmaal niet weerstaan om elkaar steeds aan te raken.

4. Je denkt continu aan diegene

Omdat je meer dopamine aanmaakt, denk je continu aan je crush. Gemiddeld denken verliefde mensen zo’n 85 procent van de dag aan elkaar. “De meeste mensen kunnen niet stoppen met aan elkaar denken als ze net verliefd zijn. Het is bijna een obsessie.”

5. Je hebt sterke gevoelens voor maar één persoon

Volgens Dr. Brown hebben mensen die op zoek zijn naar een relatie, alleen sterke gevoelens voor één persoon. Bovendien hoeft iemand die echt verliefd is, niet meteen seks te hebben. Zo blijkt uit een studie uit 2002. Als je verliefd bent op je lief, wil je liever eerst die emotionele connectie hebben, voordat je de koffer induikt. Uit de studie bleek daarnaast dat we seksuele exclusiviteit zoeken met die ene persoon, omdat we van nature hopen op verkering om je uiteindelijk voort te kunnen planten.

Bron: Your Tango, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Jonathan Borba