Nieuwe baan? Waarom je dan om een fictief loonstrookje moet vragen

Het is belangrijk om vooraf te weten wat er onder de streep overblijft.

Lijkt het erop dat die nieuwe baan voor jou is? Gefeliciteerd! Maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Dan komen de onderhandelingen. En in die onderhandelingen zou je ook eens naar een fictief loonstrookje moeten vragen. Hoe je dat doet en waarom dit zo belangrijk is? Wij praten je bij.

Overstappen

Afgelopen maanden stapte een recordaantal werkenden over naar een nieuwe werkgever. Nog nooit eerder wisselden zoveel mensen van baan, concludeerde de Intelligence Groep. Veel mensen zijn dus positief over de toekomst. Maar er zitten ook risico’s aan zo’n overstap. Het werk en je collega’s kunnen tegenvallen, maar ook het bedrag dat aan het einde van de maand op je bankrekening wordt bijgeschreven kan lager uitvallen dan verwacht.

Eerste maandsalaris

Dat laatste ontdek je pas wanneer je eerste maandsalaris wordt gestort. Je kunt dan heel gelukkig zijn met het bedrag, of het valt enorm tegen. Daarom is het belangrijk om van tevoren te weten welk salaris je kunt verwachten. Financieel adviseur Paul van der Kwast raadt daarom aan om tijdens de salarisonderhandelingen een fictief loonstrookje samen te stellen. Als je toekomstige werkgever die niet paraat heeft, kun je de volgende punten navragen om er zelf een samen te stellen.

Fictief loonstrookje

Dankzij een fictief loonstrookje krijg je inzicht in wat er onderaan de streep overblijft van je salaris. Onderstaande factoren bepalen dan ook het verschil tussen het brutosalaris en je nettosalaris.

  • Is het brutosalaris in- of exclusief vakantiegeld? Het wettelijk verplichte vakantiegeld is acht procent van je brutosalaris. Veel werkgevers betalen dat elk jaar in mei of juni uit, maar bij sommige bedrijven wordt het in het maandsalaris verwerkt. Je maandelijkse loon lijkt dan hoger dan het is.
  • Welke uitgaven worden van je inkomen afgetrokken? Denk aan pensioenpremie. Sommige werkgevers betalen dit volledig, anderen betalen de helft of minder en dan moet jij de rest aanvullen. De pensioenpremie maakt al snel acht tot twintig procent van je brutosalaris uit, dus het kan om veel geld gaan. Goed om vooraf te weten, dus.
  • Is er geen pensioenregeling? Vraag dan om extra loon om dit te compenseren. Tien procent van je basissalaris is een redelijke indicatie.
  • Zijn er nog aanvullende verzekeringen waar je premie voor betaalt? Denk aan arbeidsongeschiktheid.
  • Check of er een dertiende maand, eindejaarstoeslag of bonus is. Vraag ook na wat de voorwaarden zijn.
  • Heb je een leaseauto van de zaak? Vraag dan vooraf hoeveel en welke kosten je zelf moet betalen.
  • Vraag of je recht hebt op een thuiswerkvergoeding, bijdragen in de telefoon- en internetkosten of een bereikbaarheidsvergoeding. Het gaat soms om een paar tientjes per maand, maar kan ook oplopen tot honderden euro’s. Zeker de moeite waard om te checken dus.
  • Wat is de belaste en onbelaste reiskostenvergoeding?
  • Heb je recht op aandelen(opties)? Zo ja, wie of wat bepaalt of je hier jaarlijks recht op hebt?

Uitzoeken

Een lange lijst met zaken die je vooraf moet uitzoeken. De HR-afdeling van je potentiële nieuwe bedrijf zal zo’n gedetailleerde vragenlijst niet vaak zien, en is er wellicht ook niet blij mee, maar het geeft jou heel veel inzichten en duidelijkheid. Zo kun je weloverwogen aan een nieuwe uitdaging beginnen!

Bron: Intermediair | Beeld: iStock

Laatste nieuws