De beste films om te kijken voor carrièremotivatie

Stuk voor stuk tijdloze parels.

Een overvolle inbox, projecten die niet willen vlotten of niet behaalde carrièredoelen. Af en toe is je motivatie op de werkvloer ver te zoeken. Je kunt dan inspirerende artikelen lezen of aanvullende cursussen volgen, maar soms heb je gewoon wat feel good inspiratie nodig. Deze films voorzien je daar zeker van.

My Salinger Year (2020)

De net afgestudeerde Joanna (Margaret Qualley) droomt ervan om schrijver te worden. Ze bemachtigt een baan in New York bij een van de oudste literaire agentschappen en gaat aan de slag voor agent Margaret (Sigourney Weaver) die de teruggetrokken schrijver J.D. Salinger representeert. Joanna krijgt een van de vele taken om de fanmail van de schrijver af te handelen. Of in andere woorden: om die brieven te vernietigen. De aspirant-schrijver voelt zich daar rot over en klimt in haar pen om de fans persoonlijke antwoorden te sturen, een daad waarmee ze ook haar schrijven nog eens verbetert.

Carrièremotivatie: Zelfs als je voor anderen werkt, is het mogelijk om – met een beetje creativiteit – je eigen stem te vinden. En ook de gewoonste taken kunnen voor veel vreugde zorgen.

Legally Blonde (2001)

Wanneer haar vriend het met haar uitmaakt, omdat hij niet veel potentie in haar ziet, besluit Elle Woods (Reese Witherspoon) naar Harvard Law School te gaan om hem terug te winnen. Veel vertrouwen hebben haar medestudenten niet in de lieve blondine die graag roze draagt en haar chihuahua Bruiser overal mee naartoe neemt. Maar tegen alle verwachtingen in blijkt Miss Woods een kick ass lawyer in spe.

Carrièremotivatie: Niemand kan jou tegenhouden in het behalen van je doelen. Je kunt fantastische dingen doen, als je maar in jezelf blijft geloven.

The Devil Wears Prada (2006)

Andy Sachs (Anne Hathaway) is net afgestudeerd en hoopt journalist te worden. Ondanks haar afgunst voor de mode-industrie bemachtigt ze de begeerlijke baan van junior personal assistent voor Miranda Priestly (Meryl Streep), de hoofdredacteur van Runway Magazine. En dat is geen makkelijke taak. Andy doet er alles aan om te voorzien in Miranda’s wensen – en ze gaat daarvoor over lijken. Maar is dat het waard?

Carrièremotivatie: Geen enkele baan is het waard om je eigen normen en waarden los te laten. Je kunt ook je droombaan bemachtigen door dichtbij jezelf te blijven.

Baby Boom (1987)

De meest underrated film uit het lijstje: Baby Boom. J.C. (Diane Keaton) is een succesvolle zakenvrouw in New York. Haar leven wordt op de kop gezet wanneer een familielid overlijdt en J.C. de voogd van diens kind Elizabeth blijkt te zijn. Maar haar nieuwe ouderrol gaat niet samen met haar demanding job – of met haar partner. J.C verhuist naar Vermont voor een nieuw begin. Wanneer ze een recept voor appelmoes ontwikkelt die Elizabeth wel lekker vindt, ziet ze daar wel een business in. En dus begint ze haar eigen bedrijf in baby-eten.

Carrièremotivatie: Je carrière loopt niet altijd zoals je voor ogen had. Maar dat betekent niet dat je niet kunt shinen door een andere weg in te slaan – ook als je een nieuwbakken moeder bent.

The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Walter Mitty (Ben Stiller) is nogal een dromer. Hij hoopt prachtige avonturen mee te maken, maar onderneemt geen actie. Echt iets bijzonders heeft hij naar eigen zeggen nog nooit meegemaakt. Wanneer het blad waarvoor hij werkt ermee stopt, zet hij alles op alles om een missende foto voor de laatste editie te bemachtigen. Hij reist de hele wereld over en maakt de meest bijzondere dingen mee.

Carrièremotivatie: Dromen zijn prachtig, maar je kunt ze pas realiseren als je je schouders eronder zet.

Meer inspiratie

Enkele andere films die je ook voorzien van een dosis (carrière)motivatie: Jerry Maguire, over een topagent in de sport die helemaal opnieuw moet beginnen. Up in the Air, over een zakenman die werkzaam is voor human resources en zijn leven onder de loep neemt wanneer hij iemand moet inwerken. En The Pursuit Of Happyness, over een entrepreneur die te maken krijgt met financiële en persoonlijke problemen.

Bron: Finder Australia | Beeld: Legally Blonde 

Laatste nieuws