Hoe je ervoor kunt zorgen dat je je werk loslaat als je vakantie hebt

Simpel, maar effectief!

Young business woman working at the computer in cafe on the rock. Young girl downshifter working at a laptop at sunset or sunrise on the top of the mountain to the sea, working day.

Een goede werk-privébalans vinden is voor veel mensen een dagelijkse struggle. Op vakantie gaan resulteert daarom niet altijd in een zorgeloze paid time off. Oorzaak: je hoofd zit nog volop in het werk. Dus hoe kun je er in hemelsnaam voor zorgen dat je je werk compleet loslaat als je wilt genieten van je welverdiende vrije dagen?

Werkstress

Snel nog even je mails checken, een telefoontje afhandelen of die ene collega op de hoogte stellen van een aantal zaken, terwijl je vakantie hebt. Dat het allesbehalve goed voor je is, dat nemen we vaak maar voor lief. Toch zijn er een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat je voortaan met alle rust op je welverdiende vakantie kunt gaan.

1. Out of office instellen

Wanneer je zorgt dat al je mailcontacten automatisch antwoord krijgen met de mededeling dat je op vakantie – en dus niet beschikbaar – bent, weet iedereen waar hij of zij aan toe is en dat ze dus iemand anders moeten benaderen. Als je je melding ook nog eens een dag eerder aanzet, zul je merken dat je helemaal ontspannen op vakantie kunt gaan.

2. Houd je collega’s op de hoogte

Laat ze ruim van tevoren weten welke periode je niet aan het werk bent, zodat je collega’s hier rekening mee kunnen houden. Hierdoor vermijd je dat ze je tijdens je vakantie benaderen, omdat ze nog met dringende vragen zitten. Zorg er in ieder geval voor dat je duidelijke afspraken maakt om zo misverstanden te voorkomen.

3. Laat je werkplek netjes achter

Wanneer je bureau schoon en geordend is, is er ook geen chaos in je hoofd. Hierdoor vertrek je met een veel rustiger gevoel op vakantie, maar zal je ook merken dat je minder gestrest bent wanneer je weer terugkomt.

4. Zorg ervoor dat je je werkzaamheden af hebt

Je loopt vooral te piekeren wanneer de helft van je werk nog niet af is, dus zorg ervoor dat je voor je vakantie je werkzaamheden af hebt of ze aan iemand anders hebt overgedragen. Hierdoor heb je het voor je vakantie waarschijnlijk wat drukker, maar het zorgt er wel voor dat je met een goed gevoel naar de zon kunt vertrekken.

5. Zet je mail uit en laat je laptop thuis

Wanneer je al je werkmiddelen mee op vakantie neemt, ben je eerder geneigd om toch nog even snel je mail te checken. Laat alles dus gewoon thuis en zet je werkmail uit, zodat je niet in de verleiding kan komen. Je hebt hard genoeg gewerkt om op een welverdiende vakantie te kunnen, dus geniet er dan ook van!

Bron: Marie Claire (archief) | Beeld: iStock