The 00's are back met Y2K-fashion - maar niet alles zien we graag terug

Herinnert zich iemand de all-denim outfit van Britney nog?

2022 is het jaar waarin we veel stijlinvloeden terugzien van vroeger. Na de terugkeer van de seventies, is nu ook Y2K-fashion weer helemaal hét, maar we geven er natuurlijk wel onze eigen draai aan.

Pick and choose

Y2K staat voor het jaar 2000, dus de outfits zijn gebaseerd op de late jaren negentig en het begin van de zeroes. Het ligt natuurlijk een beetje aan je leeftijd, maar grote kans dat jij nog foto's uit die tijd van jezelf terug kunt vinden en niet altijd helemaal gelukkig op je outfits terugkijkt. Maar zoals altijd kiezen we de toffe items uit die we weer kunnen dragen en laten we in het verleden wat in het verleden moet blijven – witte leggings.

Crop tops

De herleving van Y2K-trends komt voornamelijk door Gen Z die de stijl herontdekte en ermee aan de haal ging op TikTok. Het eerste wat je dan vaak zult zien zijn de low-rise skinny jeans met crop tops. Toch zijn we nogal verknocht geraakt aan onze high-waist broeken – erg millennial, we know -– dus kiezen we uit een aantal andere toffe staple pieces. Denk aan de lange leren jas die rechtstreeks uit de Matrix is gekomen. Ook de all-denim outfit van Britney Spears en de preppy look met de plooienrok heeft zijn weg naar ons teruggevonden.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @camillecharriere

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Allison Ho (@alllisonho)

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door azusa (@azunyaaa0326)

Body image issues

Er is echter wel veel te doen rondom de Y2K-trend, want de stijl kan "body image issues and eating disorders" triggeren, zo zegt iemand op Twitter. Met meer dan dertienduizend likes op de tweet, lijkt dat een veel gedragen probleem te zijn met de terugkeer van Y2K. Gelukkig is onder Gen Z body positivity en body neutrality steeds groter aan het worden en doen ook steeds meer mensen met andere figuren dan de trendsetters uit de zeroes – zoals Britney Spears en Paris Hilton – met de trend mee. Houden we van!

Bron: Who What Wear, Harper's Bazaar | Beeld: BrunoPress