Passief-agressieve out-of-office gekregen van je collega? Dit betekent het

Het is een bijzondere manier van grenzen aangeven.

De zomervakantie gaat langzaam richting zijn einde. Grote kans dat je op vakantie bent geweest en dus je out-of-office bericht hebt moeten instellen. Heb je het lekker zakelijk gehouden of heb je – zoals steeds meer mensen – de passief-agressieve route gekozen?

Afwezig

Of je nou de zon opzoekt in een Mediterraans land of lekker thuis vakantie viert; we zijn in ieder geval niet op kantoor. Maar naarmate ons werk en privéleven de afgelopen jaren steeds meer met elkaar verweven zijn geraakt, zijn steeds meer werknemers vastbesloten om hun vakantietijd te reclaimen in de vorm van passief-agressieve afwezigheidsberichten.

Zo deelde @masterofwhine op Twitter het out-of-office bericht dat ze kreeg. “Ik ben weg tot 5 september. Ik ben niet beschikbaar. Net zoals alle anderen.” Of @DrMattThomas1, die dit bericht kreeg na een mail aan een anesthesist: “Ik heb met mijn jaarlijkse verlof. Als uw probleem urgent is, evalueer dan uw idee van urgentie opnieuw, of overweeg of e-mail een geschikt middel is om in een noodgeval contact op te nemen met een anesthesist.”

Scheidslijn vervaagt

Daniella Genas, innovatie-expert, vertelt aan Stylist dat deze passief-agressieve afwezigheidsberichten een resultaat zijn van werknemers die er klaar mee zijn dat de grens van hun vrije tijd geschonden wordt. “Onze werkcultuur verwacht dat we onmiddellijk reageren”, zegt ze. Ook door vernieuwde technologie, waardoor we onze werkmail misschien zelfs op onze privé-telefoon binnenkrijgen, vervaagt die scheidslijn.

“Toch voelt niet iedereen dat zo en vaak willen ze anderen hun afwezigheid laten weten. Tegelijkertijd willen ze de mensen die hun proberen te contacten laten afvragen waarom ze denken dat ze onmiddellijk een antwoord moeten krijgen”, vertelt de innovatie-expert.

Burn-out

Genas legt uit dat dit een vorm van grenzen stellen is. “Deze passief-agressieve berichten zijn een reminder aan mensen dat het oké is om een leven buiten je werk te hebben.” Dit is natuurlijk alleen maar goed, met het zicht op steeds meer mensen die in een burn-out verwikkeld raken. Het hebben van vrije tijd is dan enorm belangrijk en je vakantie heb je nodig om weer helemaal op te laden. No work allowed.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws