Sollicitatiegesprekken zijn altijd spannend. Om het jezelf wat makkelijker te maken, is een uitgebreide voorbereiding zeker aan te raden. Vaak kom je dan uit bij een lijst met vragen die je alvast voor jezelf beantwoord moet hebben. Daarnaast zijn er echter meerdere dingen die je volgens experts beter niet kunt zeggen als je een goede indruk wilt maken. We zetten vier van die uitspraken voor je op een rij.
Achterwege laten
Er zijn weinig mensen die het echt leuk vinden om ergens op sollicitatiegesprek te gaan. Ja, het betekent dat je een stap dichter bij de baan bent, maar eerst zul je een zenuwslopend gesprek vol lastige vragen moeten overleven. De kans is groot dat je je dan op bepaalde clichés gaat beroepen, waarmee je het juist lastig voor jezelf maakt. Volgens carrière-expert Vicki Salemi van uitzendbureau Monster zijn er vier uitspraken die je beter achterwege kunt laten als je je baankans wilt vergroten.
1. 'Ik heb geen vragen'
Zelfs als je solliciteert bij een bedrijf dat je al kent (bijvoorbeeld omdat je hun producten gebruikt), is het verstandig om altijd een paar vragen voor te bereiden. Als je geen vragen hebt om te stellen, komt dat over alsof je geen interesse hebt in het bedrijf. "Door dit te zeggen laten sollicitanten zien dat de baan ze niet echt kan schelen, dat ze lui zijn of dat ze het gesprek simpelweg niet hebben voorbereid", aldus Salemi. In plaats daarvan doe je er goed aan om thuis uitgebreid onderzoek te doen naar het bedrijf. "Kijk naar hun social media kanalen. Doe een simpele Google search, bekijk de website en zorg ervoor dat je in elk geval twee of drie vragen paraat hebt."
2. 'Mijn vorige baas was niet leuk'
Misschien solliciteer je wel omdat je totaal niet tevreden bent met je huidige baan of omdat je baas niet leuk is. Dat wil je natuurlijk graag kwijt, maar een sollicitatiegesprek bij een nieuw bedrijf is daarvoor niet de juiste plek. Het kan namelijk worden gezien als een teken van onprofessionaliteit. "De interviewer gaat er dan van uit dat je op een gegeven moment waarschijnlijk ook slecht zult praten over diens eigen bedrijf", aldus Salemi. Het is daarom beter om alles zo feitelijk en neutraal mogelijk te houden. "Als je bijvoorbeeld een vraag krijgt over een situatie waarin je met een moeilijk iemand moest dealen, kun je beter vanuit jezelf praten dan dat je iets negatiefs over iemand anders zegt. Focus op de oplossing die je voor dat probleem gevonden hebt. Geef ook aan dat je op zoek bent naar iets anders omdat je verder wilt groeien, niet omdat je graag weg wilt bij je huidige baan."