Dit kun je volgens een expert beter niet zeggen tijdens een sollicitatie

Het zorgt er namelijk niet voor dat je een goede indruk achterlaat.

Sollicitatiegesprekken zijn altijd spannend. Om het jezelf wat makkelijker te maken, is een uitgebreide voorbereiding zeker aan te raden. Vaak kom je dan uit bij een lijst met vragen die je alvast voor jezelf beantwoord moet hebben. Daarnaast zijn er echter meerdere dingen die je volgens experts beter niet kunt zeggen als je een goede indruk wilt maken. We zetten vier van die uitspraken voor je op een rij.

Achterwege laten

Er zijn weinig mensen die het echt leuk vinden om ergens op sollicitatiegesprek te gaan. Ja, het betekent dat je een stap dichter bij de baan bent, maar eerst zul je een zenuwslopend gesprek vol lastige vragen moeten overleven. De kans is groot dat je je dan op bepaalde clichés gaat beroepen, waarmee je het juist lastig voor jezelf maakt. Volgens carrière-expert Vicki Salemi van uitzendbureau Monster zijn er vier uitspraken die je beter achterwege kunt laten als je je baankans wilt vergroten.

Aha: dit zijn de 40 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

1. 'Ik heb geen vragen'

Zelfs als je solliciteert bij een bedrijf dat je al kent (bijvoorbeeld omdat je hun producten gebruikt), is het verstandig om altijd een paar vragen voor te bereiden. Als je geen vragen hebt om te stellen, komt dat over alsof je geen interesse hebt in het bedrijf. "Door dit te zeggen laten sollicitanten zien dat de baan ze niet echt kan schelen, dat ze lui zijn of dat ze het gesprek simpelweg niet hebben voorbereid", aldus Salemi. In plaats daarvan doe je er goed aan om thuis uitgebreid onderzoek te doen naar het bedrijf. "Kijk naar hun social media kanalen. Doe een simpele Google search, bekijk de website en zorg ervoor dat je in elk geval twee of drie vragen paraat hebt."

2. 'Mijn vorige baas was niet leuk'

Misschien solliciteer je wel omdat je totaal niet tevreden bent met je huidige baan of omdat je baas niet leuk is. Dat wil je natuurlijk graag kwijt, maar een sollicitatiegesprek bij een nieuw bedrijf is daarvoor niet de juiste plek. Het kan namelijk worden gezien als een teken van onprofessionaliteit. "De interviewer gaat er dan van uit dat je op een gegeven moment waarschijnlijk ook slecht zult praten over diens eigen bedrijf", aldus Salemi. Het is daarom beter om alles zo feitelijk en neutraal mogelijk te houden. "Als je bijvoorbeeld een vraag krijgt over een situatie waarin je met een moeilijk iemand moest dealen, kun je beter vanuit jezelf praten dan dat je iets negatiefs over iemand anders zegt. Focus op de oplossing die je voor dat probleem gevonden hebt. Geef ook aan dat je op zoek bent naar iets anders omdat je verder wilt groeien, niet omdat je graag weg wilt bij je huidige baan."

3. 'Hoe vond jij het gesprek gaan?'

Je wilt meteen na het sollicitatiegesprek hoogstwaarschijnlijk wel weten waar je aan toe bent. Hoewel het een logisch moment is om naar feedback te vragen, kun je dat beter laten schieten. "De persoon met wie je het gesprek hebt gehad, zal er dan van uitgaan dat je tijdens je werk ook voortdurend om feedback vraagt", zegt Salemi. Niemand zit erop te wachten om iemand aan te nemen die vervolgens niet kan zonder bevestiging van anderen, dus de kans is groot dat je dan een afwijzing krijgt. In plaats daarvan kun je er beter van uitgaan dat het gesprek gewoon goed is gegaan. "Als je al iets wilt vragen, kun je beter over de volgende stappen in het proces beginnen", aldus Salemi. Krijg je een afwijzing? Dan kun je daarna vragen om feedback, zodat je weet wat je bij een volgend gesprek beter kunt doen.

4. 'Hoeveel salaris en vrije dagen krijg ik?'

Tot slot: als je bij het eerste sollicitatiegesprek meteen begint over geld en vrije dagen, wek je de indruk dat je prioriteiten daar liggen. Een potentiële werkgever is juist op zoek naar iemand die de schouders eronder wil zetten, dus met die vragen maak je geen goede beurt. "Het lijkt dan alsof je de baan niet serieus neemt", zegt Salemi. Wat je beter kunt doen, is vragen naar algemene voordelen die je bij het bedrijf hebt. Hoe zit het bijvoorbeeld met pensioenopbouw? Als je toch per se over salaris wilt praten, kun je het beste beginnen over een wat groter bereik. Noem dus geen concreet bedrag en wacht tot de interviewer er meer over vertelt.
Bron: Pure Wow | Beeld: iStock