Kun je je reguliere SPF skippen als je make-up al sun protection bevat?

Aha!

Smiling pretty woman applying cream on her face

Wie ook maar een beetje thuis is in de wereld van skincare, weet dat je een SPF nooit mag overslaan. Het beschermt je huid tegen huidveroudering en zonneschade. Maar kun je die stap in je huidverzorgingsroutine eigenlijk overslaan als je make-up – let's say je foundation – ook al een SPF bevat?

In plaats van

Een foundation of ander make-upproduct met een SPF gebruiken in plaats van een zonnebrand, dat is dus helemaal geen goed idee. Ook als er op de verpakking staat dat het een SPF bevat, kan het nooit tippen aan een daadwerkelijke zonnebrand. "Dat is alleen zo als je het net zo dik aanbrengt als tijdens het testen", vertelt dokter Elyse Love aan InStyle.

"No make-uplooks domineren en ik denk dat het daardoor onwaarschijnlijk is dat mensen hun make-up zo dik aanbrengen dat je daadwerkelijk de geadverteerde hoeveelheid SPF op je huid krijgt", stelt ze. "Bovendien zijn er dan ook gebieden die je overslaat, zoals je nek en oren. SPF in make-upproducten moet je slechts zien als een bonus."

Hoe vaak op een dag?

Oké, een make-upproduct met een SPF mag je niet zien als vervanger. Netjes smeren met een daadwerkelijke SPF, it is. En hoewel je dan denkt goed bezig te zijn, is het wel belangrijk dat je regelmatig een nieuw laagje aanbrengt. Hoe vaak, horen we je denken? Nou, het liefst elke twee uur. "Het is belangrijk om te begrijpen dat de actieve ingrediënten in de zonnebrand worden afgebroken door de zon", legt Dr. Love uit. Met name in de zomer en lente is het belangrijk om met regelmaat een nieuw laagje van je zonnebrand aan te brengen, omdat de zon dan nog steker is dan in de winter en herfst.

Draag je prachtige make-up? Dan heb je misschien helemaal geen zin om opnieuw een laag SPF aan te brengen. Onze tip? Investeer in een zonnebrandpoeder. Je zorgt hiermee voor bescherming, zonder dat je je make-up verpest. Ideaal!

Bron: InStyle | Beeld: iStock