Droom je dat je vreemdging? Het kan duiden op relatieproblemen

Dromen over vreemdgaan is ontzettend normaal en geen reden tot paniek.

Gedroomd dat je vreemdging? Relax, het betekent niet dat er per se iets gaande is. Toch is het oké om wel nieuwsgierig te zijn naar de betekenis ervan, want in sommige gevallen kan je onderbewustzijn je wel iets proberen te vertellen over je relatie.

Geen reden voor instant paniek

Uit onderzoek van Amerisleep blijkt dat 23 procent van de vrouwen weleens droomt dat zij vreemdgaat. Nu zijn er verschillende redenen waarom je hierover kunt dromen. Je kunt bijvoorbeeld overdag een film of docu over vreemdgaan gekeken hebben, of misschien vertelde je buurvrouw wel dat ze in het verleden bedonderd is. Je onderbewustzijn kan dit dan in je slaap willen verwerken. Er is dus niet meteen reden voor paniek wanneer je droomt dat je vreemdging. “Dromen dat je iemand zoende of seks had met iemand anders dan je partner komen erg veel voor en zijn normaal”, vertelt psycholoog David Helfand daarover aan Insider.

Al kan je onderbewustzijn je in sommige gevallen wel iets proberen te vertellen. Zo kan een dergelijke droom je ook vertellen dat je relatie niet zo lekker loopt.

Er is te weinig vertrouwen in je relatie

“In je droom vreemdgaan of bedonderd worden, betekent vaak dat jij je partner niet vertrouwt of dat je het gevoel hebt dat je partner jou niet vertrouwt”, vertelt relatiecoach Callisto Adams. Volgens vele droomexperts probeert je onderbewustzijn je tijdens je slaap iets te vertellen in de vorm van een droom.

Heb je het gevoel dat er inderdaad sprake is van te weinig vertrouwen? Dan is het belangrijk om hier met je geliefde over te praten. Heeft diegene in een relatie bijvoorbeeld eens te maken gehad met een geschaad vertrouwen? Ga ook bij jezelf te rade. Waarom vertrouw jij je partner niet?

Je voelt je schuldig om iets

In een droom kan vreemdgaan ook een symbool staan voor schuld. “Schuld of schaamte komt vaak voor in je droom als vreemdgaan, omdat het vaak correleert met dezelfde gevoelens”, vertelt Adams. In deze gevallen zit je vaak met iets wat je graag aan je partner wilt bekennen, maar (nog) niet durft.

En die bekentenis kan van alles zijn: van het niet mogen van je schoonmoeder tot het per ongeluk te heet wassen van iemands lievelingskledingstuk.

Moet je het schuldgevoel waarmee je kampt opbiechten aan je partner? Volgens Adams kan je droom je daar ook meer over vertellen. Werd je in je droom betrapt op vreemdgaan, en voelde je je toen opgelucht? Dan probeert je onderbewustzijn je duidelijk te maken dat je je hart graag wilt luchten.

Je relatie vervult je behoeftes niet

Hoe veel je ook van je lief houdt, we weten allemaal dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Een droom over vreemdgaan kan dan ook weergeven dat je iets mist in je relatie. Volgens Helfand komen dromen over overspel het meest voor wanneer dit het geval is. De psycholoog ziet in zijn praktijk dat deze dromen meer voorkomen wanneer de verliefde periode in een relatie voorbij is. “Misschien fantaseer je wel over een standje in bed die je partner niet wil doen. In dat geval is het heel normaal dat je droomt over sex met een ander.”

Een droom over vreemdgaan kan te maken hebben met niet vervulde seksuele fantasieën, maar het kan ook betekenen dat je iets anders mist in de relatie. Bijvoorbeeld tijd samen. Stel jezelf in dat geval de volgende vragen: ‘Spenderen we nog genoeg quality time samen?’, ‘Hebben we nog wel aandacht voor de dingen die de ander belangrijk vindt?’ en ‘Gaan we nog op dates?’. Als je merkt dat je niet blij bent met de antwoorden op deze vragen, is het belangrijk dat je hierover praat met je partner. Ervaart diegene hetzelfde? En wat kunnen jullie eraan doen? De kans is groot dat jullie dan samen stappen op dit gebied kunnen zetten.

Bron: Insider | Beeld: iStock

Laatste nieuws