Om deze reden kun je ’s ochtends wakker worden met hoofdpijn

In sommige gevallen is het makkelijk te verhelpen.

Als je diep in het glaasje hebt gekeken voordat je naar bed ging, is het geen verrassing dat je ’s ochtends hoofdpijn hebt. Maar ook op dagen waarop je geen druppel alcohol hebt gedronken, kun je opeens ontwaken met een kloppend gevoel. Hoe kan dat toch?

Ochtendhoofdpijn

Word je weleens wakker met hoofdpijn? Dan ben je hier helaas geen uitzondering in. 1 op de 13 mensen ervaart volgens Archives of International Medicine weleens hoofdpijn in de ochtend. Paracetamolletje innemen is een optie, maar we voorkomen die hoofdpijn liever dan dat we ‘m genezen.

Het beste is om te achterhalen wat die hoofdpijn veroorzaakt, zodat het aangepakt kan worden. Want fijn genoeg zijn een aantal morning headache veroorzakers vrij makkelijk aan te pakken.

Slaapapneu

Een van de meest voorkomende oorzaken van ochtendhoofdpijn is slaapapneu. Volgens slaapgeneeskundige Alex Dimitriu gebeurt dit omdat de hersenen tijdens het snurken dan te maken krijgen met een zuurstofgebrek, en dit leidt weer tot hoofdpijn. Weet je van jezelf dat je een snurker bent en ontwaak je vaak met hoofdpijn? Raadpleeg dan een arts. Er zijn namelijk manieren om slaapapneu te behandelen.

Gebrek aan slaap

De ene keer kunnen we de slaap niet vatten en de andere keer maken we het bewust iets te laat. Slaap je regelmatig te weinig? Ook dan kun je in de ochtend hoofdpijn ervaren. Zeker als je het gebrek aan slaap compenseert met een dosis cafeïne, kan de hoofdpijn erger worden. Probeer daarom niet te veel koffietjes te drinken en streef naar minstens zeven uur slaap per nacht.

Uitdroging

Drink je overdag te weinig water? Ook dan kun je de volgende dag wakker worden met een hoofdpijn. Ditzelfde gebeurt ook wanneer je voor het slapengaan een aantal alcoholische dranken nuttigde – het ethanol hierin heeft immers ook een uitdrogende werking. Probeer niet al te veel alcohol te drinken voor het slapen en drink overdag vooral dat extra glaasje water.

Depressie

Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen chronische ochtendhoofdpijn en depressie. Voel jij je de laatste tijd neerslachtig? Dan is het nooit een verkeerd plan om een arts te raadplegen.

Tandenknarsen

Zelf heb je het waarschijnlijk niet door, maar toch zeker 8 procent van de volwassenen knarst ’s nachts met de tanden. Niet alleen slijten je tanden hierdoor hard, maar je kunt hierdoor ook wakker worden met hoofdpijn. Als er ’s nachts iemand naast je slaapt, zou je aan die persoon kunnen vragen of dat het geval is. Ook kun je je tanden checken op slijtage. Blijk jij een knarser te zijn? Maak dan een afspraak met je tandarts. Zij of hij kan je verscheidene oefeningen voorschrijven of je een speciaal bitje aanmeten.

Bron: PureWow | Beeld: iStock

Laatste nieuws