Op dit tijdstip kun je het beste een sollicitatiebrief versturen

Doe er je voordeel mee!

Asian Programmer Working on Project

Ben je ontzettend enthousiast over een bepaalde baan? Dan probeer je natuurlijk een sterke eerste indruk te maken met je sollicitatiebrief. Maar met een perfecte brief en dito cv ben je er natuurlijk nog niet. Je moet nog uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. En blijkbaar is die kans het grootst als je je brief op een specifiek tijdstip verstuurt.

Analyse

Je brief op de verkeerde tijd versturen blijkt je kansen op een sollicitatiegesprek aanzienlijk te verkleinen. Dit blijkt uit een analyse van TalentWorks. Er werden meer dan 1.600 sollicitatiebrieven gevolgd en geanalyseerd. Hieruit bleek dat je een brief het beste of ’s ochtends kunt versturen, of laat in de avond.

Beste tijdstip

Een sollicitatie rond 6 uur ’s ochtends en 10 uur ‘s avonds versturen vergroot volgens de analyse de kans op een sollicitatiegesprek met 13 procent. Daarentegen is de kans nog maar 3 procent dat je wordt uitgenodigd als je jouw sollicitatie om half 8 ’s avonds verstuurt. Dit was namelijk het moment waarop iedereen vrijwel klaar is met werken. Je sollicitatie pas 's avonds laat versturen vergroot daarentegen de kans dat jouw brief ’s ochtends als eerst opgemerkt wordt. En je hoeft er niet eens per se vroeg voor op te staan of lang voor op te blijven. Tegenwoordig kun je het versturen van een e-mail namelijk ook inplannen. Ideaal!

Recruiter Ashley Watkins vindt ook dat je een brief het beste ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat kunt versturen. “Mijn dag als recruiter begint met ‘admintijd’. Dat houdt in dat ik 30 tot 60 minuten spendeer aan cv’s lezen en mensen uitnodigen voor gesprekken. De brieven die ’s nachts of ’s ochtends zijn verstuurd, worden dan eerder gezien.”

Wacht niet te lang

Naast het tijdstip speelt de datum een grote rol. Als de vacature al een maand openstaat en je officieel nog mag reageren, is de kans toch groot dat er al genoeg goede sollicitaties zijn binnengekomen. “Als recruiters genoeg veelbelovende kandidaten hebben, gaan ze vaak niet nog eens kijken wat er nog meer is binnengekomen”, vertelt Watkins eerlijk. “Zo snel mogelijk reageren wanneer een vacature verschijnt is het beste wat je kunt doen.” You know what you gotta do!

Bron: Marie Claire (archief) | Beeld: iStock

Carriere
  • Profile view of pretty Asian programmer working on ambitious project while sitting in modern open plan office, waist-up portrait