Aha: zo kun je je (winter)jas het beste wassen

Met het juiste wasprogramma kunnen veel jassen gewoon in de wasmachine.

Je hoeft geen meteorologisch wonder te zijn om op te merken dat het buiten weer koud is. Veel mensen dragen daarom momenteel tussen- of winterjassen. Heb jij die van jou ook weer uit je kast gehaald en kan het item eigenlijk wel een opfrisbeurt gebruiken? Wij leggen uit hoe je dat het beste kunt doen.

Wollen winterjassen

Wollen winterjassen zijn kwetsbaar, maar ze kunnen in principe gewoon de wasmachine in. Draai de jas binnenstebuiten en doe hem in een wasnet (je moet dus wel een groot wasnet hebben voor deze klus). Was de jas op een wol- of handwasprogramma met speciaal wolwasmiddel. Laat de jas liggend drogen; als je hem ophangt, kan de stof te veel gaan lubberen. Leg de jas ook niet op een directe warmtebron, want daardoor kan-ie juist weer gaan krimpen. Wanneer de winterjas helemaal is opgedroogd, kun je hem eventueel nog kammen met een wolkam om pluisjes en stofjes te verwijderen.

Sportjassen

Heb je een sportief model winterjas, dan is de wasmachine ook een uitkomst. Behandel eventuele hardnekkige vlekken eerst met wat vlekverwijderaar en laat de jas een halfuur weken in een warm bad. Doe de warme jas vervolgens in de wasmachine op een fijnwasprogramma. Zit er een netje aan de binnenkant van de jas? Dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en de winterjas met de hand wassen. Laat ‘m een tijdje weken in een bad met water en wasmiddel en spoel de jas vervolgens grondig af met koud water.

Puffers

Ook de heerlijk warme puffers kunnen de wasmachine in. Opnieuw kun je het beste eerst de hardnekkige vlekken handmatig verwijderen. Haal een eventuele (nep)bontkraag van de jas af en draai de puffer binnenstebuiten. Doe de jas in een wasnetje en was hem dan op een fijn programma. Controleer ook vooral het wasetiket van de jas, want sommige puffers kunnen gewoon de droger in. Haal de puffer dan wel een paar keer uit de droger om hem op te schudden, zodat de vulling goed verdeeld blijft.

Nepbontjassen

Het is best lastig om dit type jas schoon te krijgen, maar zeker niet onmogelijk! Een nepbontjas kun je het beste met de hand wassen. Gebruik een vlekverwijderaar en een wasmiddel die geschikt zijn voor delicate stoffen. Wrijf eerst hardnekkige vlekken in met de vlekverwijderaar. Was de jas daarna met de hand in koud water en het wasmiddel. Laat even weken en spoel tot slot grondig uit met koud water. Net als bij een wollen jas, kun je de nepbontjas het beste liggend laten drogen. Borstel het nepbont uit met een brede kam wanneer de jas is opgedroogd.

Bron: Tips en weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws