Zo geef jij je woning een make-over zonder te verbouwen

Is jouw woning toe aan een make-over, maar heb je geen geld en tijd voor een volledige ingrijpende verbouwing? Heb je geen zin om wekenlang in het stof te zitten, niet te kunnen koken of douchen en constant mensen over de vloer te hebben? Geen zorgen, ook met een klein budget en eenvoudige aanpassingen kun je jouw huis omtoveren tot je droomwoning. Het enige dat je nodig hebt is wat creativiteit, een week of weekend van je tijd en familie en/of vrienden die je een handje willen helpen. Een nieuw huis kun je ook creëren zonder dat je een deur vervangt voor grote openslaande tuindeuren en een nieuwe verdieping op het dak. Hoe je dat aanpakt, lees je hier.

Nieuwe look met raamdecoratie

Wist je dat je met raamdecoratie je woning een compleet andere look kunt geven? Zeker wanneer je op dit moment nog niets voor de ramen hebt hangen, maakt het een wereld van verschil. De juiste gordijnen of jaloezieën geven de ruimte een warme uitstraling en brengen veel sfeer met zich mee. Het maakt de ruimte helemaal af, dat ervaar je op het moment dat de raamdecoratie er hangt. Het maakt overal een geheel van. Raamdecoratie is er in allerlei soorten en maten. Een optie die je woning een echt luxe uitstraling geeft zijn houten jaloezieen. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt kiezen hoeveel licht je doorlaat. Wil je een meer klassieke look creëren, kies dan voor vouwgordijnen. Dit past heel goed in een jaren ‘30 huis of een landelijke stijl. Wat je ook kiest, nieuwe raamdecoratie mag niet ontbreken bij de make-over van jouw woning. Bovendien is raamdecoratie ook nog eens goed voor de verbetering van de akoestiek én het binnenhouden van de warmte. Ben je nog op zoek naar een manier om deze winter de verwarming een graadje lager te kunnen zetten, ook dan zijn vouwgordijnen een fijne optie.

Een likje verf doet wonderen

Een huis met witte muren kan heel chic zijn en passen in een moderne inrichting. Wit is praktisch omdat het overal bij past en het dus een goede basis vormt voor de rest van je interieur. Maar toch is het ook een tikje saai. Wil je dus gaan voor een andere look dan is het tijd om een paar potten verf in huis te halen. Door de muren te voorzien van een mooie kleur geef je de ruimte een hele andere look. Een lichte kleur laat de ruimte optisch groter lijken, kies je voor donkere kleuren dan wordt het juist knusser en gezellig. Een kale slaapkamer tover je zo om naar een hotel chique kamer waar je elke avond met plezier naar bed gaat.

Zorg voor een eye catcher

Een nieuwe look in huis creëer je door grotere zaken als gordijnen of nieuwe meubels, maar daarnaast zit het ‘m ook in de details. Wees niet bang om je eigen persoonlijkheid te laten zien. Aan een kale muur heb je niks en is dus ideaal voor een mooi kunstwerk. Hang iets op waar je elke dag naar wilt kijken. Een uniek kunstwerk kan een echte eye catcher zijn. Je kunt bijvoorbeeld een schilderij huren als je geen budget hebt voor een grotere aankoop. Met een opvallend item of knalkleur tover jij de kamer om van basic naar uitbundig.

Nieuwe vloeren

De vloer is huis is heel bepalend voor het gevoel en de stijl. Een visgraat houten vloer geeft de woning direct een klassieke uitstraling, terwijl een betonvloer vraagt om een modern interieur. Wil je meegaan met de nieuwste trends, kijk dan eens naar een gietvloer. Deze smaakvolle look laat zich al een tijdje zien en wordt steeds populairder. Een nieuwe vloer is iets ingrijpender, maar is over het algemeen zo gedaan.

Schuiven met meubels

Natuurlijk kunnen we je vertellen dat je voor een make-over nieuwe meubels kunt aanschaffen. Als je de oude bank omruilt voor een nieuw exemplaar, de eettafel vervangt en een groot nieuw kleed neerlegt dan is het duidelijk dat je woonkamer er heel anders uitziet. Maar wat je ook kunt doen is de meubels in een andere opstelling plaatsen. Zeker wanneer je spullen er nog goed uitzien is het eigenlijk zonde om ze te vervangen. Heb je al andere veranderingen aangebracht zoals een nieuwe vloer of gordijnen, dan zijn nieuwe meubels zeker niet nodig. Door de ruimte anders in te delen stap je een heel nieuw huis binnen. Met een kleine moeite én geen budget bereik je toch een groot resultaat.

Beeld: Unsplash, Rob Wingate