Heeft je vriend(in) weinig geld? Zo ga je daar mee om

Het kan best wel wat ongemak opleveren.

Of jij nou meer verdient of die ander meer kosten heeft, het kan lastig zijn om vrienden te zijn met iemand die een stuk minder geld heeft dan jij. Op deze manier sla je een brug tussen jullie en overheerst het jullie vriendschap niet.

Geldzaken zijn een lastig onderwerp om het over te hebben. Een onderzoek onder Amerikanen van 18 jaar en ouder laat zien dat geld wel het laatste onderwerp is waar mensen graag over praten met vrienden. Helemaal als jij en je vriend verschillende sociaaleconomische statussen hebben. Maar dit kan best voor wat problemen zorgen.

Druk

Als je niet goed weet hoe breed de mensen om je heen het hebben en jullie gaan bijvoorbeeld uit eten en de rekening komt, dan kan dat de ander aardig wat druk opleveren. Jij stelt bijvoorbeeld voor om de rekening te splitten, terwijl die ander expres geen dure cocktail bij het eten heeft besteld of voor een pasta koos in plaats van een steak. Vriendschapscoach Danielle Bayard Jackson vertelt aan HuffPost dat geldzaken vaak een pijnpunt zijn in vriendschappen. Haar cliënten komen niet naar haar toe omdat geld een probleem is, maar het komt wel regelmatig naar voren in sessies. "Meestal als bewijs voor een groter punt dat ze maken over hun vriend."

Activiteit

Onze vriendschappen zijn gebaseerd op het voelen van een connectie met iemand en een manier om dat te doen is om samen dingen mee te maken of te ondernemen. "Maar een heleboel activiteiten die we kunnen doen, hangen af van hoeveel we te besteden hebben", zegt Bayard Jackson. Als iemand dan niet mee kan met een groepsuitje omdat diegene geen geld heeft, kan dat gevoelens van schaamte opleveren. Maar ook degene die meer geld heeft in de vriendschap kan zich ongemakkelijk voelen. Bij het kopen van een huis bijvoorbeeld, wil je het waarschijnlijk niet te veel over de kosten daarvan hebben bij die ene vriend die een huis huurt. First world problems zijn het misschien, maar het ongemak is er nevertheless.

Grenzen aangeven

Melanie Ross Mills, relatie- en vriendschapsexpert, vertelt hoe je hiermee om kunt gaan. "Kies samen het restaurant, de wijnfles en concertkaartjes die binnen het budget liggen en hou je allebei aan die grenzen." Op die manier kan jouw vriend aan alles meedoen, zonder over zijn/haar/hun financiële grenzen te stappen of weer af te moeten zeggen. Daarnaast heb jij een gezellige avond zonder je elke keer verplicht te voelen om te betalen voor jullie beiden. Als je wel eens de rekening moet delen in een restaurant, bedenk dan of je misschien wat meer kunt betalen als dat logisch is voor jullie beiden. De key is om open te zijn over wat jullie je kunnen veroorloven.

Privilege

Vraag jezelf verder af hoe je op de ander overkomt als je iets wilt delen wat over geld gaat. Ben je gewoon iets aan het delen of probeer je onbewust op te scheppen over een aankoop? Ook als je 'gewoon' iets deelt, bedenk dan dat het behoorlijk geprivilegieerd over kan komen op een ander.

Geldzaken

Ross Mills zegt verder nog dat we tenminste een aantal goede vrienden moeten hebben waar we ook onze geldzaken mee kunnen delen. "We hebben mensen in ons leven nodig die zullen springen van blijdschap als we salarisverhoging krijgen", zegt ze. "En we hebben mensen nodig die ons zullen helpen een plan te bedenken als we in de schulden komen." Je weet nooit aan welke kant je in de toekomst komt te staan en dan is vriendschap uiteindelijk vele malen belangrijker dan geld.

Bron: HuffPost | Beeld: iStock