Je huid reinigen met micellair water: wat is het precies?

Je huid krijgt dagelijks veel te verduren. Het is dus belangrijk om hem goed te verzorgen. Eén van de dingen die je hierbij kunnen helpen is micellair water. Dit reinigingsproduct voor je gezicht bestaat al langer maar is vooral de laatste jaren steeds populairder geworden. Bijna alle cosmetica-merken hebben inmiddels een micellair product gelanceerd. Maar wat is micellair water eigenlijk precies en hoe werkt het? In dit artikel lees je er alles over.

Wat is micellair water?

Micellair water is een waterige vloeistof met piepkleine reinigende deeltjes die micellen worden genoemd. Deze micellen kunnen op een milde manier vet en vuil verwijderen, zo ook van jouw gezicht. Slim dus om dit te gebruiken als reinigingsproduct en zo make-up en mee-eters weg te boenen.

Hoe werkt het?

Micellair water is heel makkelijk te gebruiken. Je brengt het op je gezicht aan met (herbruikbare) wattenschijfjes en maakt zachte cirkelende bewegingen om make-up of vuil te verwijderen. Je hoeft het na gebruik niet af te spoelen, dat scheelt veel tijd en moeite!

De voordelen van micellair water

Het is niet alleen fijn om micellair water te gebruiken, ook is het goed voor je huid. Het product houdt namelijk vocht vast, waardoor je gezicht soepel blijft en niet uitdroogt. Verder werkt het voedend. Er zit geen zeep in micellair water, waardoor je het ook kan gebruiken als je een gevoelige huid hebt.

Check welk huidtype je hebt

Niet elke soort micellair water is geschikt voor elk huidtype. Je moet dus eerst altijd even testen welk type huid je hebt voordat je weet welk soort micellair water je kan gebruiken. Dat doe je zo:

  1. Maak je gezicht schoon en droog;
  2. Wacht een half uur en scheur twee stukjes van een tissue of stukje wc-papier van ongeveer drie centimeter breed;
  3. Leg een van de reepjes op je voorhoofd, neus of kin en een ander reepje op je wang;
  4. Laat de reepjes twee minuten liggen en haal ze daarna van je gezicht.

Aan de vlekken op de reepjes papier kan je zien welk huidtype je hebt. Hebben beide stukjes veel vlekken? Dan heb je een vette huid. Zijn ze juist droog? Dan heb je een droge huid. Je hebt een doffe huid als er helemaal geen vlekjes op de stukjes zitten. Zie je maar een paar vlekjes? Dan heb je een normaal huidtype. Hebben de reepjes op je voorhoofd en neus meer vlekjes dan die op je wang? Dan heb je een gecombineerde huid.

Nu je weet welk huidtype je hebt, kan je bepalen welk type micellair water bij jou past. Gelukkig is er wel een variant voor alle huidtypen te koop.

Hou er ook rekening mee dat je na het reinigen met micellair water je gezicht nog een keer extra moet reinigen. Het product verwijdert namelijk niet al het vuil. Kies voor een reiniger die je met water af moet spoelen zodat je gezicht goed schoon wordt. Zo verwijder je alle restjes talg en vuil en ga je onzuiverheden tegen.

Beeld: Unsplash