Low battery anxiety: 1 op de 3 Nederlanders gaat de deur niet uit met een laag batterijpercentage

De meeste mensen vertrekken pas met een comfortabel gevoel als hun smartphone op z'n minst voor de helft is opgeladen. 

Photo of a woman using smart phone

Op pad zijn en opeens zien dat je smartphone een heel laag batterijpercentage heeft. Het zorgt vaak voor onrust, het zogenoemde low battery anxiety. Dat gevoel voorkomen we dan ook liever. Al gaan sommigen hier best ver in. Zo blijkt uit onderzoek dat 1 op de 3 Nederlanders niet de deur uitgaat als het batterijpercentage van hun telefoon onder de 20 procent zit.

Batterijangst

Onze telefoon is uitgegroeid tot een ongelooflijk dierbaar apparaat in ons leven, zo onderstreept ook nieuw onderzoek van OnePlus, uitgevoerd door Direct Research. Want de deur uitgaan, terwijl onze telefoonbatterij er niet zo gunstig voorstaat? Dat doen we niet zo graag. Een derde van de Nederlanders doet dit niet als het batterijpercentage nog onder de 20 procent ligt. De meeste mensen vertrekken pas met een comfortabel gevoel als hun smartphone op z'n minst voor 49 procent is opgeladen.

Klinkt al intens toch – of misschien ook wel heel herkenbaar – maar battery anxiety gaat regelmatig verder dan dat. Zo blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd onder 583 respondenten, dat 34 procent gericht op zoek gaat naar een oplaadplek als hun telefoon buitenshuis uitvalt. Klap op de vuurpijl: 13 procent zou in zo'n geval een nieuwe oplader kopen.

De batterij voorop

Toegegeven, het ís ook vervelend als je telefoon uitvalt. Je kunt niet gebeld worden, geen appjes ontvangen, geen mail checken, en soms zelfs je boodschappen niet betalen als je altijd met je telefoon afrekent. Erg onhandig dus. Het mag daarmee wel duidelijk zijn dat we veel waarde hechten aan een opgeladen, goed functionerende telefoon. Van de respondenten die aan het onderzoek deelnamen, gaf 27 procent zelfs aan dat ze liever niet op vakantie gaan zonder smartphone-navigatie en 85 procent stelt dat mensen te afhankelijk van hun smartphone zijn. En dat is jammer, zo vindt 42 procent.

Kan het nog verder gaan dan dit? Ja, dat kan het zeker. De deelnemers kregen tijdens het onderzoek ook een paar dillema's voorgelegd. Leven zonder auto of leven zonder smartphone? 23 procent kiest er dan voor om van hun auto afscheid te nemen. En als ze moeten kiezen tussen hun telefoon of seksleven? Dan is 14 procent in staat om hun seksleven vaarwel te kussen.

Bron: OnePlus | Beeld: iStock