Hoe vaak moet je je laptop eigenlijk echt afsluiten?

Het is zo makkelijk om je laptop gewoon dicht te klappen, maar is het oké om dit altijd te doen?

Aan het einde van de werkdag zijn er vele dingen die je wilt doen – naar de supermarkt voor boodschappen, naar de sportschool voor een workout of lekker naar je bank om te ontspannen. Dus wat doen we? We klappen de laptop dicht, zodat hij overgaat in de sluimermodus. Maar doen we hier eigenlijk wel goed aan?

Afsluiten

Nu willen we niemand over een kam scheren, maar over het algemeen heb je twee kampen wanneer het aankomt op laptops. De een sluit de computer netjes af, en de ander klapt de laptop dicht waardoor het in de sluimermodus terecht komt. Nu kan dat laatste best eens af en toe, maar het is ook goed om je laptop regelmatig een full reboot te geven door 'm af te sluiten.

Volgens technicus Brad Nichols is het verstandig om je laptop ten minste één keer per week echt af te sluiten. Eigenlijk best logisch. Des te vaker jij je laptop gebruikt, des te meer applications er op de achtergrond draaien. "Die dingen moeten op een gegeven moment gewoon gereset worden, zodat ze niet altijd werken, vertelt Nichols aan Reader's Digest. "Het hoopt zich gewoon op in verloop van tijd. Hoe meer je jouw laptop gebruikt (zonder het af te sluiten, red.), hoe langzamer die zal worden."

Issues voorkomen

Overigens heeft het afsluiten van je laptop nog een voordeel, zo kan het zogenoemde 'buggy-technologie' voorkomen. Dit is wanneer je met kleine problemen te maken krijgt, die vaak verholpen zijn als je je laptop opnieuw aan- en uitzet. Door je laptop regelmatig helemaal uit te zetten, kun je dit soort problemen helemaal voorkomen. "Het reset de computer en geeft het een nieuwe start."

Wel in de sluimermodus

Als je je laptop simpelweg dichtklapt zonder andere acties te ondernemen, gaat je laptop over op de sluimermodus. In het verleden maakten mensen zich nog weleens zorgen dat dit meer energie slurpte, maar dat valt tegenwoordig wel mee. "Moderne computers en laptops verbruiken dan niet echt veel meer stroom", vertelt computerexpert Derek Meister. Wel is het zo dat de sluimermodus iets meer gebruikt - een afgesloten laptop verbruikt immers niets. Maar het verschil is verwaarloosbaar. "Als je je zorgen maakt om je energieverbruik, is het beter om laders en printers die niet worden gebruikt uit het stopcontact te halen."

Overigens is het in bepaalde scenario's ook beter om de sluimermodus in te schakelen. Bijvoorbeeld wanneer je meerdere keren op een dag je laptop nodig hebt. In dat geval hoef je niet te wachten tot je apparaat weer helemaal is opgestart - is overigens ook goed voor je sanity.

Bron: Reader's Digest | Beeld: Ekaterina Bolovtsova (Pexels)