Dit is waarom je telkens aan je ex blijft denken

En hoe je daarmee kunt stoppen.

Velen van ons hebben het meegemaakt: een partner is een ex-partner geworden, maar blijft toch in je hoofd zitten. Soms denken we maanden na het beëindigen van de relatie nóg aan diegene. Hoe kan het dat we onze exen soms niet lijken te kunnen vergeten?

Nog altijd in je gedachten

"In relaties zijn er veel verschillende bonding experiences die ervoor zorgen dat partners emotioneel aan elkaar gehecht raken", aldus klinisch psychologe Carla Marie Manly. "Dat maakt breakups moeilijk te verwerken, zowel op de korte als de lange termijn. Zelfs wanneer een romance al over is en beide partners oké zijn met het beëindigen ervan, kunnen gedachten nog steeds omhoog borrelen omdat de herinneringen nog bestaan."

Zeker bij mensen die sterke gevoelens hadden voor hun ex-partners, kunnen die gedachten volgens Manly vaak terugkomen. Het maakt daarbij niet uit of het om een fling of een lange relatie ging: herinneringen kunnen worden getriggerd door simpele dingen zoals een nummer of een luchtje. Besluit iemand om de ex volledig uit diens gedachten te verbannen, dan kan het zijn dat hij/zij in een droom terugkomt. "Herinneringen aan een vroegere relatie zijn minder goed onder controle te houden dan we willen geloven", aldus Manly.

Veel oorzaken

Naast sterke gevoelens zijn er veel andere redenen die ervoor kunnen zorgen dat je steeds maar aan je ex blijft denken. Hieronder staan er een paar op een rij:

  • Je bent een overthinker
  • Je hebt een trauma opgelopen dat door de breakup weer is aangewakkerd
  • Je hebt een anxious attachment style (waarbij je veel goedkeuring van een partner nodig hebt)
  • De breakup was niet volledig wederzijds
  • Je werd overvallen door de mededeling dat je partner bij je weg wilde
  • Er was sprake van onopgeloste problemen in de relatie
  • Je ex-partner heeft je behoorlijk pijn gedaan en nooit berouw getoond
  • De breakup maakt onderdeel uit van een patroon
  • De breakup heeft voor een sociale verschuiving gezorgd (je bent er niet alleen je partner, maar ook vrienden, familie of collega's door kwijtgeraakt)

Afleiding en slechte punten

Er zijn dus heel wat redenen waarom je je ex maar niet uit je gedachten verbannen krijgt. Wat kun je doen als je er voor eens en voor altijd van af wilt komen? Volgens Manly moet je dat op dezelfde manier aanpakken als andere gevoelskwesties: je gevoelens leren begrijpen en accepteren, en afstand nemen door zoveel mogelijk afleiding te zoeken. "Hoe meer je jezelf toestemming geeft om je gedachten en gevoelens te verwerken - of dat nou via journaling of contact met vrienden is -, hoe groter de kans wordt dat je sneller door kunt."

Daarnaast is het volgens Manly belangrijk om stil te staan wat je hebt geleerd over jouw wensen voor een toekomstige relatie. Het is immers niet voor niets uitgegaan. Bedenk ook wat er allemaal niet leuk was aan je ex. "Het is een natuurlijke reactie dat je alle negatieve aspecten van je ex uit je gedachten bant en een geromantiseerd beeld hebt. Door jezelf het volledige plaatje te laten zien, zul je sneller kunnen loslaten."

Bron: Well + Good | Beeld: iStock