Deze drie dingen kun je beter niet doen in een relatie, aldus een expert

Het staat de emotionele veiligheid binnen je relatie namelijk in de weg.

Ook al heb je het gevoel dat het helemaal goed zit in je relatie, er zijn altijd dingen waar je scherp op moet zijn. Relatietherapeut Genesis Games vertelt in gesprek met Well + Good over drie dingen die je beter niet kunt doen in een toegewijde relatie.

Emotionele veiligheid

Volgens Games willen we graag emotionele veiligheid creëren in een relatie. Door te leren wat we juist niet moeten doen, komen we erachter welke acties die emotionele veiligheid in de weg kunnen staan. Er zijn drie dingen die Games zelf ten strengste af zou raden, zeker als je aan die veiligheid wilt werken.

1. Een orgasme faken

Het faken van een orgasme is volgens Games een enorm slecht idee. “Seks is een belangrijk aspect van romantische relaties, en stellen met een bevredigend seksleven praten er ook over.” Als je een genotservaring in scène zet, is de kans groot dat je niet kenbaar maakt waar je nou echt warm van wordt.

“Het is heel behulpzaam om elkaar feedback te geven en om samen seksuele uitdagingen aan te gaan op een zachtaardige, niet-veroordelende, transparante manier. Seks is een vaardigheid waar gedurende de relatie aan moet worden gewerkt, maar het kan alleen verbeteren als je erover praat”, aldus Games.

2. De hele nacht lang een ruzie uitpraten

We horen vaak dat we niet met ruzie naar bed zouden moeten gaan. Daar is Games het niet mee eens. “Je kunt dan niet echt nadenken en beseffen wat je partner allemaal tegen je zegt.” In plaats daarvan ga je volgens Games richting je eigen grens. Dat kan ertoe leiden dat je het maar gewoon ergens mee eens bent, in de hoop dat het gesprek dan afgelopen is. Het resultaat: de core issue wordt niet aangepakt.

In plaats daarvan kun je volgens Games beter aangeven dat niet alles meer binnenkomt en dat je het gesprek liever wilt pauzeren. Ja, je gaat dan boos naar bed, maar je hebt wel meer ruimte om over een oplossing na te denken. “Plan een specifiek tijdstip in waarop jullie er verder over gaan praten. Dat helpt om beide partijen verantwoordelijk te houden, zodat het probleem niet onder het tapijt geschoven wordt”, aldus Games.

3. Altijd alles van de ander willen weten

Hoe graag je soms ook de detective wilt uithangen in je relatie: je kunt het volgens Games beter niet doen. “Dat gaat op mentaal gebied z’n tol eisen.” In plaats van allerlei stiekem gedoe kun je volgens Games beter pauzeren en bij jezelf te rade gaan. “Misschien doet je partner iets wat een gevoel van onzekerheid of jaloezie bij jou aanwakkert.” Door eerst vast te stellen wat je precies voelt en daar vervolgens het gesprek over aan te gaan met je partner, wordt duidelijker wat jullie verwachtingen naar elkaar toe zijn.

Bron: Well + Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws