Duurzame kraamcadeaus voor een moeder

Klein cadeau, jarenlang plezier – wel zo duurzaam.

Kost het jou ook veel moeite om een leuk en origineel kraamcadeau te vinden voor een moeder? Geef je opnieuw een kledingsetje, of kies je bijvoorbeeld voor een mutsje met daarop de naam van de kleine? Je wilt het liefst voorkomen dat het kind een cadeau krijgt, wat deze al van drie of vier andere vriendinnen heeft gehad. Daar komt bij dat duurzaamheid een steeds belangrijker thema is geworden binnen de samenleving. Je kunt er rekening mee proberen te houden bij het kiezen van een kraamcadeau. Om een voorbeeld te noemen: houten speelgoed is veel duurzamer dan bijvoorbeeld een kledingsetje.

Jarenlang plezier met houten speelgoed

Het leuke aan houten speelgoed is dat dit nauwelijks kapot te krijgen is. Ook niet, wanneer het kind hier na verloop van tijd in begint te bijten. Daarbij blijft houten speelgoed leuk tot het kind een paar jaar oud is. Kies bijvoorbeeld voor een houten treinbaan, een houten auto, enzovoorts. Niet onbelangrijk: houten speelgoed past vaak perfect in het interieur van een moeder. Het maakt niet uit of zij voor een strak en modern interieur in huis kiest, of juist de voorkeur geeft aan een industriële of landelijke stijl.

Zou je voor een kledingsetje voor de kleine kiezen, dan kan hij of zij dit vaak maar enkele weken tot hooguit een paar maanden aan. De kleding is vervolgens te klein, waardoor een ouder genoodzaakt is dit weg te geven aan anderen. Het sluit veel minder goed aan op de duurzame gedachte om iets cadeau te doen waar het kind langere tijd wat aan heeft.

Knuffels als duurzame optie

Houten speelgoed is logischerwijs niet de enige optie die je zou kunnen overwegen, wanneer je op zoek bent naar duurzame kraamcadeaus. Denk bijvoorbeeld ook aan een leuk voorleesboek. In zekere zin zou je ook een knuffel onder deze cadeaus kunnen scharen. Ouders laten vaak meerdere knuffels bij het kind in bed liggen, die het kind vervolgens niet meer af wil staan tot deze op de basisschool zit.

Met een knuffel kies je zodoende voor een cadeau waar het kind jaren plezier van zal hebben. Zorg dat je voor een kwalitatief goede knuffel kiest, om te voorkomen dat deze al snel een arm of hoofd verliest. Houd er daarbij rekening mee, dat de ouders van het pasgeboren kind wellicht al tien of twintig andere knuffels hebben gekregen. Probeer het vooraf voorzichtig te peilen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kraam-cadeau.nl.

Beeld: Pexels, Karolina Grabowska