Het kijken van kerstfilms kan je mentale gezondheid goed doen

Dat wordt bingen!

Nu december is aangebroken mogen we ons huis weer kerstproof maken. Hoewel de voorbereidingen dus in volle gang zijn, worden we in november meestal al overladen met kerstfilms. Of dat erg is? Zeker niet! Kerstfilms kijken blijkt een positief effect op je mentale gezondheid te hebben!

Kerstfilms

Last van kerststress? Dan zou het maar zo kunnen helpen om een kerstfilm op te zetten. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat kerstfilms emoties oproepen die ons kunnen helpen met ontstressen.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het kijken van kerstfilms een 'feel-good hormoon' vrijmaakt, wat een gelukgevoel kan produceren. "Ik denk dat alles wat ons uit onze normale gewenning haalt, onze zintuigen prikkelt. Onze zintuigen meten dan of het aangenaam is of niet. Een kerstviering zal het stofje dopamine produceren, een feel-good hormoon", aldus een psycholoog.

Eenvoudig en moralistisch

Ook psycholoog Danielle Forshee legt uit waarom we gelukkiger worden als we kerstfilms kijken. "Wanneer we getuige zijn van een personage dat pijn, geluk, verlies of welke emotie dan ook ervaart, herkennen onze hersenen dat en gaan we onmiddellijk diezelfde emotie voelen. Alsof het echt is", aldus Forshee.

Therapeut Kati Morton liet daarnaast weten aan Huffpost dat door de happy endings in kerstfilms, we ons al snel aangetrokken voelen tot de gemakkelijke oplossingen. "Dit komt doordat het af en toe lijkt alsof ons dagelijks leven vaak meer vragen bevat dan antwoorden", zo stelt ze.

Gedragswetenschapper Pamela Rutledge legt uit dat klassieke – voorspelbare – kerstfilms een onderbreking van de werkelijkheid kunnen bieden aan sommige mensen. "Het menselijk brein houdt van patronen, en de voorspelbaarheid is cognitief belonend", legt ze uit. "Die voorspelbare verhaallijnen bieden troost door het leven voor te stellen als eenvoudig en moralistisch."

Relaties versterken

Met dit in ons achterhoofd is het daarom ook niet gek dat kerstfilms relaties kan versterken. Iedereen in je inner circle zal voelen dat je dichter naar elkaar toe groeit tijdens het kijken van een kerstfilm. Dit komt met name door de nadruk die er wordt gelegd op dat familiegevoel. Dat wordt dus bingen!

Bron: The List, Do You Remember | Beeld: Love Actually