Zonder dat we het doorhebben, kijken we elke dag tientallen keren op onze smartphones. Het zorgt voor schuldgevoel als we er meer tijd aan besteden dan we zouden willen. Dat is niet het enige: het blijkt namelijk ook niet al te best voor onze algehele gezondheid.
Angst om zonder te zitten
Het overkomt ons allemaal weleens dat we sterk de behoefte voelen om lekker lang op onze smartphone te scrollen. Social media heeft immers altijd wel iets nieuws voor ons klaarstaan. Toch is het beter om te proberen zo min mogelijk afhankelijk te zijn van je toestel. Veel mensen zijn tegenwoordig zo op hun smartphone gesteld, dat er zelfs een naam is voor de angst om zonder telefoon te zitten: nomophobia.
Eenzaamheid en uitstelgedrag
Onlangs werd een onderzoek naar smartphonegebruik gepubliceerd in International Journal of Environmental Research and Public Health. Daarin legden onderzoekers Rosa Angela Fabio, Alessia Stracuzzi en Riccardo Lo Faro een link tussen problematisch smartphonegebruik en eenzaamheid. Ook werd er een link gelegd tussen de mate waarin je naar je smartphone staart en de mate waarin je je eigen emoties kunt reguleren. De resultaten liegen er niet om. Er zijn inmiddels meerdere onderzoeken die hebben aangetoond dat mensen die veel gebruikmaken van hun smartphone een slechter werkgeheugen en reactievermogen hebben. Ook kunnen die mensen hun gedrag minder goed afremmen.
Uit het hierboven genoemde onderzoek bleek dat participanten die minder van hun smartphone afhankelijk waren minder uitstelgedrag vertoonden. Ook waren ze minder bang om buitengesloten te worden en waren ze zich meer bewust van hun eigen welzijn. Redenen genoeg om de smartphone af en toe eens aan de kant te leggen dus. Toch maar weer een krantenabonnement nemen?
Bron: Stylist | Beeld: iStock