Waarom sporten ook nuttig is als je niet wilt afvallen

Het is voor iedereen aan te raden.

Als je gewicht wilt verliezen, kan sporten je daarmee helpen. Er zijn echter meerdere andere redenen waarom sport goed is, voor zowel je lijf als je geest. Wij zetten vier redenen voor je op een rij waarom genoeg beweging je gelukkig houdt.

1. Het verlaagt stress

Als je sport, maak je het stofje endorfine aan. Dat stofje zorgt ervoor dat je vrolijker wordt en je stressgehalte vermindert. Bovendien kun je tijdens het sporten even goed je hoofd leegmaken en aan iets anders denken dan die bomvolle agenda. Na een workout voel je je dus niet alleen opgelucht omdat je het weer gedaan hebt, maar ook omdat je brein alles weer op orde heeft.

2. Het boost je creativiteit

Het is geen geheim dat even je aandacht op iets anders focussen vaak nieuwe ideeën oplevert. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mensen die regelmatig sporten creatiever zijn. Onderzoekers van de Universiteit van Leiden kwamen erachter dat mensen die vier keer per week sportten een stuk creatiever dachten dan degenen die dat niet deden. Kortom: een work-out kan een goede stimulans zijn voor nieuwe projecten of creatieve uitjes. Zijn de mensen om je heen ongetwijfeld blij mee!

3. Je slaapt beter

Als je per week minimaal drieënhalf uur sport, slaap je stukken beter. Tenminste, als we dit onderzoek mogen geloven. Doordat je beter slaapt, ben je bovendien ook alerter gedurende de dag. Zowel je slaap als je productiviteit gaan erop vooruit. Dubbele winst, dus!

4. Je wordt er slimmer van (echt!)

Je brein is actiever als je regelmatig beweegt. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in het American College of Sports Medicine blijkt dat sportende mensen sneller informatie kunnen onthouden. Twee groepen studenten werden in de studie gevraagd om letters uit hun hoofd te leren. De ene groep ging daarna sporten, de andere groep zat stil of ging gewichtheffen. Toen de wetenschappers daarna de kennis van de studenten testten, bleek dat de rennende groep zich de letters het beste kon herinneren. Op naar de sportschool dus!

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock