7 gewoontes die funest zijn voor je haar

Er is een kans dat je hiermee je haar beschadigt.

Happy friends in Paris with tousled hairs on windy day

Stralende lokken? Yes, please! Een beschadigde hairdo? Dat liever niet. We zijn zuinig op ons haar en verzorgen het met liefde. Zorg er dan ook voor dat je de volgende 'gewoontes' afleert, want ze kunnen je lokken beschadigen.

Te ruw borstelen

Volgens celebrity haarstylist Ashley Streicher kan je haar afbreken als je het te hard borstelt. Probeer je haar voorzichtig te borstelen wanneer het droog is, om dit te voorkomen. Borstel het niet als het nat is, want dan is je haar extra kwetsbaar.

Te 'vaak' wassen

Hoewel het wel ligt aan het type haar dat je hebt, is het niet goed om je haar te vaak te wassen. "Shampoo kan je haar ontdoen van de natuurlijke oliën en daardoor kan het droog worden. Was je haar liever om de dag, of stel het nog wat langer uit en verfris het met een goede droogshampoo", vertelt Streicher aan Who What Wear.

Strakke paardenstaart

"Ik zie veel haar dat afgebroken is door te strakke haarelastiekjes. Als je iemand bent die graag een paardenstaart of knot draagt, probeer het af en toe los te dragen of koop elastiekjes die je haar niet beschadigen", adviseert Streicher.

Chloor en zeewater

Chloor en zeewater kunnen de keratine in je haar verwijderen, waardoor je haar als stro kan aanvoelen. En als je je haar geverfd hebt kan het ook de kleur aantasten. Het beste wat je kunt doen om je haar te beschermen? "Maak je haar voordat je gaat zwemmen nat onder de douche, breng dan conditioner of je favoriete haarmasker aan en doe je haar dan in knot of vlecht. Dit voegt een extra beschermlaagje toe tussen je haar en het water", legt Teddi Cranford, stylist van ApotheCARE Essentials uit.

Verbranding

"Net zoals je je huid tegen de zon moet beschermen, moet je hetzelfde doen met je hoofdhuid", zegt celebrity kapper Melissa Brown. Te veel uv-stralen kunnen er ook voor zorgen dat je haar droog wordt.

Hitte tools

"De meeste mensen beseffen het niet, maar je haar krullen of stijlen terwijl het niet goed gereinigd is kan leiden tot haarbreuk", zegt Brown. Dit komt doordat sommige producten als droogshampoos, textuursprays en dergelijke ingrediënten bevatten die niet bestemd zijn tegen warmte.

En je haar stylen met een té hoge temperatuur is ook een dikke no-go. "Zonder de juiste bescherming zal een te hoge temperatuur je haar verbranden waardoor het afbreekt", zegt Streicher. Daarnaast geeft ze aan dat het overmatig gebruik van hitte tools de grootste boosdoener is die je haar beschadigd.

Verven

Het ergste wat je met je haar kunt doen? Het te vaak verven. Niet alle kleurbehandelingen zullen je haar beschadigen, daarom is het ook belangrijk om het bij een goede kapper te laten doen. "Een gesprek met je kapper over wat de beste aanpak voor jouw haartype is, is enorm belangrijk", zegt Cranford.

"Het is zo belangrijk om het haar constant gehydrateerd te houden en producten te gebruiken die helpen het haar te herstellen", aldus Brown.

Bron: Who What Wear | Beeld: iStock

Beauty
  • Young woman enjoying Paris together