Kerstborrels op het werk: een op de drie werkenden slaat die het liefst over

Met name vrouwen staan er niet om te springen.

Celebrating Christmas in office.

Kerstborrels kunnen ontzettend gezellig zijn – bijkletsen met boekhouding, proosten met het HR-team. Maar toch staat niet iedereen te springen om die feestelijke bijeenkomst.

Een moetje

Het is natuurlijk een sympathieke actie als je werkgever een kerstborrel organiseert. Al zou de baas de moeite volgens 1 op de 3 werkenden niet hoeven doen; zij slaan 'm namelijk liever over. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.089 werkenden. Met name vrouwen staan er niet om te springen: 48 procent gaf aan dat ze die feestelijke borrel als moetje zien en 34 procent slaat 'm liever over.

Onder mannen wordt de kerstborrel ietsjes beter ontvangen. 'Slechts' 29 procent ziet het als een moetje.

Alcoholgebruik en schaamte

Op de werkvloer zie je je collega's altijd nuchter, maar tijdens de kerstborrel kan dat opeens omslaan – een borrel is natuurlijk geen borrel zonder alcohol. Al is dat voor velen een hekelpunt. 36 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze zich storen aan het alcoholgebruik van collega's, en dan met name aan de collega's die te diep in het glaasje kijken. Mannen ergeren zich hier overigens vaker aan dan vrouwen: 38 procent tegenover 36 procent. Klein verschilletje, maar toch!

Overigens gaat er met de kerstborrel ook wat gevoelens van schaamte gepaard. Een op de vijf werknemers deed tijdens de kerstborrel weleens iets waar ze later spijt van kregen, en tien procent deed weleens iets waar ze zich achteraf voor schaamden.

Niet gaan

Een kerstborrel is vaak niet verplicht, maar zeggen dat je er niet heen wilt is ook weer zo'n Grinch-actie. Dus wat doen de meesten die niet willen gaan? Die verzinnen zoals een volwassene betaamt een smoes. 42 procent van de ondervraagden gaf tijdens het onderzoek van Acties.nl aan dat ze weleens excuusjes verzinnen om er onderuit te komen. "Kinderen die van school moeten worden opgehaald, een afspraak bij de kapper of een partner met koorts; door de jaren heen heb ik ze allemaal al eens gehoord", aldus Vince Franke van Acties.nl. "Ondanks dat geen enkel uitje of borrel verplicht is, voelen veel collega’s zich blijkbaar toch schuldig als ze afzeggen zonder – een in hun ogen – valide reden."

Bron: Acties.nl | Beeld: iStock

Lifestyle
  • Merry Christmas and Happy New Year 2018!Multiracial young creative people are celebrating holiday in modern office. Group of young business people are drinking champagne with sparkling bengal lights in coworking. Successful hipster team of freelancers.