Waarom bruin dit jaar uitgroeide tot een populaire modekleur (+ inspiratie)

“Het is bescheiden genoeg voor mensen die meer kleur aan hun garderobe willen toevoegen, zonder dat het beangstigend is.”

Aan het begin van het jaar voorspelden modekenners het al: bruin zou dé kleur van 2022 worden. Hoewel dit jaar een behoorlijk kleurrijke was, bleek de hue inderdaad succesvol.

In trek

Het succes van de kleur bruin leek niet compleet uit de lucht gevallen. Tijdens de presentatie van de Fall/Winter 2021 collection showden de grote namen al veel bruine tinten, waaronder Bottega Veneta en Chloé, beide modehuizen hanteerden bruin als thema. En we know, dat is al een tijdje geleden, maar soms duurt het even voor deze trends zich door vertalen naar street style-trends.

Founder van kledingmerk TYRELL, Tyrell Harriott voorspelde al dat bruin het helemaal ging worden dit jaar: “Het wordt steeds populairder omdat het minimalistische modeklimaat verandert. Je volledig kleding in zwart sterft uit en wordt vervangen door maximalisme”, stelde hij tegenover The Zoe Report. Bruin lijkt hierin te dienen als de perfecte overgangskleur. “Het is bescheiden genoeg voor mensen die meer kleur aan hun garderobe willen toevoegen, zonder dat het beangstigend is.”

En los daarvan is bruin natuurlijk ook een prachtige kleur. Wij delen daarom wat outfitinspiratie met je (en je mag bruin ook best met zwart combineren).

Retro

Bruin lijkt hot and happening, maar dat was in het verleden wel anders. Zo herinnert ontwerper Marcelo Gaia dat er een periode was waarin mensen de kleur echt niet droegen. Hij vindt het daarom 'fris voor het oog' dat er weer interesse is in de shade. Ook vindt hij de kleur retro. “Bruin is een nostalgische kleur, aangezien het erg populair was in de jaren '90, toen velen van ons opgroeiden.”

Geheel bruine outfits zullen we meer gaan zien in het volgende seizoen. Gaia vermoedt dat met name pakken goed gaan scoren, onder andere omdat het er altijd stijlvol uitziet en de styling niet al te ingewikkeld is. “Een bruin pak kan in de winter worden gestyled met een argyle-vest en een mooie blouse, stevige laarzen of loafers met dikke pluizige sokken. Of, als je op vakantie bent, draag een bruine broek dan met een zijden bandana-top of een beha en gouden sieraden.”

Bron: TZR | Beeld: BrunoPress, Instagram