De zoektocht naar de perfecte trouwjurk: 6 ultieme tips

Voor sommige vrouwen is het vinden van hun trouwjurk een makkie, bij anderen verloopt het iets minder soepel. Omdat deze keuze zo persoonlijk is, is het proces voor iedere bruid weer anders. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als je je zoektocht begint. We geven je 5 tips voor de beste ervaring. 

Begin op tijd

Het allerbelangrijkste in de zoektocht naar je ideale jurk is op tijd beginnen. Trouwjurken worden vaak speciaal voor jou gemaakt en zijn dus maatwerk. Dat betekent dat er simpelweg veel tijd overheen gaat. Mocht je komende zomer gaan trouwen en je hebt nog geen afspraak staan, dan is nu toch echt de tijd om die te gaan maken. Voordat je naar de boetiek gaat kun je het beste al een beetje rondkijken op het internet om uit te zoeken wat je zoal aanspreekt. Zo heb je een beeld van welk type trouwjurk je wel of niet wilt passen. In de winkel kan het natuurlijk weer heel anders uitpakken, maar je hebt dan in ieder geval een basis waarmee je kunt beginnen. Houd je niet krampachtig vast aan wat je in je hoofd hebt, een bepaald model of stijl kan simpelweg niet bij je passen en dan ga je op zoek naar iets anders.

Denk niet in trends

Ook de trouwjurken branche is onderhevig aan trends. Laat je niet te veel meeslepen met de huidige mode, maar pas verschillende soorten jurken om te achterhalen wat het best bij jou past. Houd een open blik en kies op je gevoel en niet op basis van de laatste mode. 

Kies een jurk die bij jouw figuur past

Op je grote dag wil je er op je allermooist uitzien en je ook zo voelen. Kies daarom een jurk die je figuur mooi laat uitkomen en waarin je je prettig voelt. De verkoopmedewerker in de winkel kan je hier altijd het beste in adviseren. Ze zien meestal direct welke jurk het beste bij jouw figuur past, bijvoorbeeld een A-lijn trouwjurk om bredere heupen te verbergen, of juist een zeemeermin model waarin ze prachtig uitkomen. Deze mensen hebben vaak jarenlange ervaring en kunnen soms een jurk voor je uit het rek vissen die je zelf nooit had gekozen. 

Stick to the budget

Trouwjurken bestaan voor ieder budget. Prijzen variëren enorm en kunnen behoorlijk oplopen. Stel daarom van tevoren een maximaal budget op en bespreek dit met de verkoopster. Die kan ervoor zorgen dat je geen jurken past die boven je budget vallen, want dan is de kans groot dat je verliefd wordt op die jurk die je eigenlijk niet kunt betalen. Laat je dus niet verleiden tot het passen van te duren jurken, want dat is zonde. Houd je aan je budget en vertrouw erop dat jouw jurk daar gewoon tussen zit. 

Maak er een feestje van

Het passen van trouwjurken is iets waar menig vrouw in haar leven naar uitkijkt. Zelfs als je niet van plan bent om te trouwen, is het een unieke gebeurtenis om die grote witte jurken een keertje aan te kunnen doen. Sommige bruidszaken spelen hier zelfs handig op in door een passessie aan te bieden, gewoon voor de lol. Een trouwjurk uitzoeken doe je waarschijnlijk maar één keer in je leven. Mocht er wel een tweede keer komen, dan is dat vast niet meer zo bijzonder als die eerste keer. Het beste kun je er daarom maar een waar feestje van maken. Neem familieleden en/of vrienden mee die heel dicht bij je staan en die je vertrouwt. Kies er niet te veel, want zoveel mensen, zoveel meningen. Samen kun je lachen om de jurk die het absoluut niet gaat worden en een traantje wegpinken bij de jurk die het uiteindelijk gaat worden. 

Say yes to the dress

Na het passen van een aantal jurken is het toch echt tijd om de knoop door te hakken. Heb je het gevoel dat je jurk er écht niet tussen zit, dan kun je beter een bezoekje brengen aan een andere winkel. Maar vaak weet je van binnen wel welke keuze je wilt maken. Kijk dan ook niet verder en zegt ‘ja’ tegen jouw jurk. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met albertoaxu.com. 

Beeld: Katie Asalerno (Unsplash)