Vegan en sportief? Zorg er dan voor dat je genoeg van deze voedingsstoffen binnenkrijgt

Zeker als je als veganist fanatiek sport ligt een tekort al snel op de loer.

Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom iemand geen dierlijke producten wil eten. Al is het voor vegans soms wel moeilijker om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, zéker als je ook nog eens fanatiek sport.

Letten op voeding

Welk dieet je er ook op nahoudt, het is belangrijk om gevarieerde voeding te eten. Als je elke dag voldoende varieert is de kans kleiner dat je bepaalde voedingsstoffen mist. Toch is het goed om er als vegan extra op te letten, zeker als je veel sport: je lichaam heeft dan bijvoorbeeld meer eiwitten nodig om te herstellen. Wij zetten op een rijtje van welke voedingsstoffen je al snel te weinig binnenkrijgt als je veel traint en veganistisch eet.

IJzer

Volgens Het Voedingscentrum heeft een mens zo’n 8 tot 15 milligram ijzer per dag nodig. Ouderen en vrouwen die ongesteld zijn, zwanger zijn of borstvoeding geven hebben net iets meer nodig. Vlees staat nog steeds bekend als dé bron van ijzer. Als je geen vlees eet, kun je je ijzer halen uit volkorenbrood, broccoli, sperziebonen en linzen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan gedroogde abrikozen en appelstroop.

Eiwitten

Doe je veel aan krachttraining? Dan weet je vast dat eiwitten ontzettend belangrijk zijn voor de opbouw van spiermassa. Zonder eiwitten kunnen je spieren niet herstellen na een zware krachttraining. Daarnaast heeft je immuunsysteem eiwitten nodig om afweerstoffen aan te maken. Als vegan kan je je eiwitten halen uit granen, pasta, rijst, brood, noten en paddenstoelen. Ook kan je kiezen voor een vegan eiwitshake.

Calcium

Omdat je als vegan geen zuivelproducten eet en drinkt, ligt een calciumtekort op de loer. Calcium hebben we nodig voor onze botten en het gebit. Vegans kunnen calcium halen uit sojaproducten, bladgroente, noten en peulvruchten.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor de werking van ons zenuwstelsel, maar ook voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze vitamine vind je alleen in dierlijke producten. Om een tekort te voorkomen, kan je het beste supplementen nemen.

Zink

50 procent van de zinkopname wordt uit vlees en zuivel gehaald. Om als veganist genoeg zink binnen te krijgen kun je granen, noten, zaden, peulvruchten en rijst eten. Je lichaam heeft zink nodig voor de opbouw van eiwitten en DNA, maar ook voor de werking van je immuunsysteem.

Creatine

Doe je veel aan krachttraining, sprinten of intervaltrainingen? Dan wil je geen tekort aan creatine. Creatine vult namelijk je energievoorraad aan. Creatine komt veel voor in vlees, waardoor vegetariërs en veganisten vaak een lage creatinewaarde hebben. Om deze waarde aan te vullen, kan je creatinesupplementen nemen.

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws