Heb je de hele dag (online) meetings? Dit gebeurt er in je hoofd

Veel meetings zonder pauze? Never again!

Een brainstorm, het bespreken van de maandelijkse KPI’s of een tussentijdsgesprek. Hoewel meetings soms interessant kunnen zijn, vreten ze ook een hoop energie. En vooral als je geen pauzes neemt, kan het veel invloed hebben op je productiviteit.

Online meetings

Een overvol werkschema is nooit fijn, zeker niet als je de hele dag meetings gepland hebt staan. Naast dat het vermoeiend kan zijn, toont een studie uit 2021 aan dat het ook een hoop met je hersenen doet.

Onderzoekers van het Human Factors Lab onderzochten veertien mensen die videogesprekken moesten voeren terwijl ze elektro-encefalogramapparatuur droegen. Die bewaakt de elektrische activiteit in de hersenen. Sommige deelnemers kregen vier bijeenkomsten van een half uur zonder pauzes, terwijl anderen vier bijeenkomsten van een half uur hadden met telkens een pauze van tien minuten voor meditatie.

Stressniveaus met pieken

Opvallend was dat bij de groep die geen pauzes kregen, de stressniveaus aanzienlijk verhoogd waren. Alleen al de verwachting van het volgende telefoontje veroorzaakte een piek tijdens de overgangsperiode tussen vergaderingen.

En deelnemers die pauzes namen, vertoonden een positieve frontale alfa-asymmetrie, wat duidt op meer betrokkenheid tijdens vergaderingen. De groep zonder pauzes waren mentaal meer teruggetrokken.

Productiever zijn

“Het verbaast me niet dat mensen die pauzes namen tussen vergaderingen door zich beter voelen”, zegt Laura Vanderkam, tijdmanagementexpert tegen Huffpost. “We nemen allemaal op de een of andere manier een pauze; het is gewoon dat we daar niet bewust van zijn. Door te kiezen wanneer en hoe je een pauze neemt, merk je dat de pauze plaatsvindt en pluk je daar de vruchten van.

Heb je dus een volgeplande dag met meetings, dan is het belangrijk dat je ook je pauzes inplant. Zo weet je zeker dat je je tijd en rust neemt, en dat je bij de andere meetings ook productief bent.

Bron: Huffpost | Beeld: iStock

Laatste nieuws