Work from home: zo zorg je voor een goede concentratie

Hybride werken valt niet meer weg te denken.

Woman greeting her colleagues in a video call

Middenin de pandemie hadden we er geen goed woord voor over, maar nu het coronavirus onder controle lijkt, zien we dat het ook een voordeel had. Het heeft de weg bijvoorbeeld vrijgemaakt om (deels) vanuit huis te werken.

Voordelen van thuiswerken

Thuiswerken is ontstaan in de coronatijd. Althans, het bestond natuurlijk al wel, maar sindsdien zijn we het massaal gaan doen. Natuurlijk brengt dit voordelen met zich mee. Zo kun je later je bed uitkomen, in een comfortabele outfit werken en kun je af en toe misschien zelfs een huishoudelijk klusje tussendoor doen. Daarnaast word je niet afgeleid door collega’s of dingen die gebeuren op de werkvloer, maar kun je je helemaal focussen op je werk.

Afleiding

Maar dat thuiswerken heeft natuurlijk ook nadelen. Want als je partner, kinderen en/of huisdieren gewoon thuis zijn, heb je wellicht alsnog afleiding om je heen. En de hele dag in je pyjama rondlopen is natuurlijk heerlijk, niemand ziet je immers, maar echt productief zul je er niet van worden. Misschien is die focus daarom juist wel ver te zoeken bij jou…

Concentratiemuziek

Gelukkig is er een gouden tip om ook thuis geconcentreerd te kunnen werken, of je nu alleen bent of dat er kinderen om je heen lopen. Een onderzoek uit 2009 toont namelijk aan dat concentratiemuziek de oplossing is. Hierdoor zou je je namelijk beter kunnen focussen op je werk. Deze muziek heeft als effect dat endorfine worden gestimuleerd, die zorgen voor een positief gevoel. En daardoor wordt ook je motivatie groter. Zoek aan het begin van je werkdag dus een leuke playlist op met muziek die je concentratie verhoogt, en dan aan de slag!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Carriere
  • Woman working at home, sitting by her kitchen table and using her laptop computer. She is engaged in a video call.