Wat te doen als je een ‘stille promotie’ hebt gekregen, zonder een loonsverhoging?

Wat te doen als je opeens tig extra verantwoordelijkheden hebt gekregen, maar geen nieuwe functietitel en ook geen salarisverhoging?

Hoewel je het begrip stille promotie misschien niet eerder hoorde vallen, is het iets wat wél veel voorkomt op kantoor; je krijgt veel extra verantwoordelijkheden, maar er wordt geen nieuwe titel aangehangen – laat staan een salarisverhoging.

De stille promotie

Het is natuurlijk leuk dat je baas dusdanig veel vertrouwen in je heeft, dat die je extra verantwoordelijkheden geeft. Heb je echter onlangs gemerkt dat deze extra verantwoordelijkheden zich maar blijven opstapelen? Dan kun je stellen dat je een stille promotie hebt gehad. Geen nieuwe functie, geen hoger salaris, wél meer werk. Lekker dan.

Uit onderzoek van JobSage blijkt dat 78 procent van de werknemers ooit een stille promotie heeft ervaren. Zij kregen meer verantwoordelijkheden, zonder compensatie. Heb je er met je baas over gesproken? Dan kan het maar zo dat die het wegwuifde met de woorden: ‘Het is een prachtige kans om te groeien’. En hoewel dat wel zo kan zijn, “is er een groot verschil tussen ontwikkeling en exploitatie”, zo stelt Claire Warner, oprichter van adviesbureau voor werkplekcultuur en welzijn Lift, in gesprek met Stylist UK.

Een stille promotie kan om allerlei redenen plaatsvinden, maar uit ervaring weet Victoria McLean, oprichter en CEO van loopbaanadviesbureau City CV dat het vaak gebeurt als een collega langdurig afwezig is. Diegene kan bijvoorbeeld met zwangerschapsverlof zijn. “Je krijgt dan gewoon een extra taak toegewezen. Dit wordt niet aan je gevraagd, waardoor je niet de kans krijgt om nee te zeggen.”

Inflatiecrisis

De inflatie van het afgelopen jaar is niemand onopgemerkt gebleven, ook bedrijven niet. Wat ook niet helpt is dat er een enorm personeelstekort is. Hierdoor kunnen jouw collega’s makkelijker ander werk vinden. De kans is daarom groot dat er nu meer stille promoties plaatsvinden. Uit onderzoek van JobSage blijkt dat 67 procent van de werknemers extra werk moesten verrichten wanneer een collega met een hogere functie het bedrijf verliet.

“Deze exploitatie gebeurt niet altijd bewust”, weet Warner. “Maar soms wordt het helaas gezien als een manier om kosten te besparen, om verstoringen te voorkomen en om te voorkomen dat er tijd gaat zitten in het vinden van nieuwe krachten.”

Het kan je ego natuurlijk enorm boosten wanneer je meer verantwoordelijkheden krijgt. Zeker als die eigenlijk vallen onder een hogere functie. Het biedt kansen, dus je kunt ervan leren. Maar het is wel belangrijk dat extra taken binnen het redelijke blijven als er geen salarisverhoging tegenover staat. Je kunt een nieuwe taak (of meerdere taken) een tijdje zonder de extra compensatie volbrengen – bijvoorbeeld als een collega twee weken op vakantie is –, maar na verloop van tijd kan iemand er een bitter gevoel op nahouden als diegene extra taken moet volbrengen, zonder een andere functietitel en hoger salaris. “Als een werknemer beseft dat hij of zij een stille promotie heeft gekregen, kan het leiden tot veel frustraties en het gevoel dat er misbruik van hem of haar wordt gemaakt, zéker als het alleen bij diegene gebeurt en niet bij collega’s”, aldus McLean.

Wat te doen?

Heb je het gevoel dat jij een stille promotie hebt gehad, en zou je daar graag een echte promotie van willen maken? Dan zit er niets anders op dan met de baas te praten. Uiteraard zou je graag een loonsverhoging willen, maar wees voorzichtig in hoe je dit brengt. Warner vindt het zelf het beste om iets te zeggen in de trant van: “In de afgelopen twaalf maanden heb ik de taken x en x in mijn takenpakket op moeten nemen. Zijn dit permanente taken en op welke manier zal ik extra erkenning krijgen voor deze verantwoordelijkheden?” Het kan ook goed helpen om in kaart te brengen wat jij voor je werknemer hebt kunnen betekenen en hoeveel kosten daarmee zijn bespaard.

Wil (of kan) je baas geen loonsverhoging geven? Dan heb je twee opties. Je kunt het erbij laten en dankbaar zijn dat je nieuwe skills hebt ontwikkeld, maar je kunt ook besluiten om deze nieuwe skills te gebruiken om een nieuwe baan te vinden. Een job bij een bedrijf die jouw nieuwe vaardigheden wel erkent en die jou daar ook naar betaalt.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws