Wat is een redelijk bedrag om te noemen als je een salarisverhoging wilt?

Redelijk voor jou en redelijk voor je werkgever.

Een hoger salaris is altijd welkom, en met de hoge inflatie is het voor velen opeens nog verleidelijker om naar een salarisverhoging te vragen – hoe eng dat ook is. En als je dat dan doet, hè, wat is dan eigenlijk een redelijk bedrag om te vragen?

Goede reden

De hogere kosten kunnen een reden zijn waarom jij een hoger salaris wilt, maar klop níet met deze reden aan bij je baas. Even hard gezegd heeft je baas hier gewoon geen boodschap aan. Als je om een loonsverhoging vraagt, moet je motivatie gebaseerd zijn op je prestaties en de waarde die jij toevoegt aan het bedrijf.

Maak daarom een lijstje met werkgerelateerde redenen waarom jij een verhoging verdient. Heb jij bijvoorbeeld het afgelopen jaar voor veel winst gezorgd voor het bedrijf? Of heb je veel belangrijke klanten binnengehaald? Noem dat dan. Noem ook wat je van plan bent nog meer voor het bedrijf te doen in de toekomst, zodat je baas ook inziet welke voordelen het hem of haar oplevert als jij een loonsverhoging krijgt.

Het juiste salaris

Als je om een salarisverhoging vraagt, is het belangrijk dat je realistisch bent. Vraag je een wel heel hoog bedrag? Dan is de kans natuurlijk groter dat je baas jouw verzoek voor een verhoging afwijst. Het is goed om te weten dat de gemiddelde salarisverhoging 3 procent bedraagt. Al zijn percentages als 4,5 en 5 ook niet ongewoon. Een hoger percentage wordt gezien als uitzonderlijk, al gebeurt het af en toe wel.

Een verhoging tussen de 10 en 20 procent wordt nog weleens gevraagd als iemand een écht goede reden heeft voor het verzoek. Hoe hoger je verzoek, hoe beter je redenen moeten zijn. Bijvoorbeeld wanneer een baan meer van je vraagt dan waar je mee akkoord ging. Zou jij bijvoorbeeld maar af en toe voor je werk hoeven reizen, maar ben je op z’n minst de helft van de tijd on the road? Dan is het niet gek om een hoger salaris te vragen, omdat je takenpakket wel erg is veranderd.

Echter, als je vraagt om een verhoging omdat het gewoon al een tijd geleden is dat jij er eentje hebt gehad en je in de tussentijd geen nieuwe functie vervult, dan is het beter om met een wat lager verzoek te komen. Je kunt alsnog een salarisverhoging verdienen, maar het is goed om je ook in je baas te verplaatsen.

O, en vraag je om een salarisverhoging omdat je een heel andere positie in je bedrijf vervult? Dan kun je de percentages iets meer loslaten. In dat geval is het slim om op te zoeken hoeveel mensen in vergelijkbare rollen verdienen met vergelijkbare ervaring.

Bron: Business News Daily | Beeld: iStock

Laatste nieuws