Ai: door deze gewoontes kunnen fijne lijntjes nog zichtbaarder worden

Probeer je het huidverouderingsproces te vertragen? Vermijd de volgende zaken dan.

Aan het huidverouderingsproces kan niemand ontsnappen, maar het is wel mogelijk om dit proces wat te vertragen. Leer jezelf de volgende gewoontes daarom snel af, om de verergering van fijne lijntjes wat te voorkomen.

1. Je brengt geen SPF aan

De zon heeft erg veel invloed op je huid. Maar liefst 80 procent van de tekenen van huidveroudering wordt veroorzaakt door schadelijke Uv-stralen. Gelukkig is hier iets aan te doen: zonnebrandcrème gebruiken. Doe je dit niet, dan loop je meer kans op huidverslapping, pigmentvlekken en ook vroegtijdige rimpelvorming. Ook kunnen er nog grotere problemen ontstaan, zoals huidkanker. Smeren, smeren, smeren, dus! En dan hebben we het over iedere dag, niet alleen in de zomer. Uv-stralen zijn namelijk altijd aanwezig.

2. Je reinigt je gezicht niet

Het reinigen van je gezicht is één van de belangrijkste dingen. Make-up en (lucht)vervuiling zorgen ervoor dat je poriën verstopt kunnen raken, waardoor er kleine ontstekingen kunnen ontstaan in je gezicht. Het is dus belangrijk om je gezicht iedere avond te reinigen. Hiermee houd je je huid jong en fris én worden verzorgingsproducten beter opgenomen.

3. Je trekt je oogleden strak

Draag jij iedere dag een lijntje oogpotlood of eyeliner? Dan is de kans groot dat je de gewoonte hebt om je ooglid strak te trekken, zodat je een recht lijntje kunt tekenen. Toch is het beter om dit af te leren. Het trekken aan dit tere velletje, kan op de lange termijn sneller voor rimpels zorgen. Kies in plaats daarvan een eyeliner die makkelijk tekent en ontspan je ooglid gewoon. Oefening baart kunst!

4. Je trekt je wenkbrauwen vaak op

We blijven nog even hangen in de gewoontes rondom het aanbrengen van make-up. Wanneer je mascara aanbrengt, is de kans groot dat je je wenkbrauwen optrekt. Niet doen, want dit fronsen zorgt sneller voor rimpels op je voorhoofd. In plaats daarvan kun je beter je hoofd naar achteren houden en dan de mascara aanbrengen, zonder dat je gaat fronsen.

5. Je rookt en drinkt alcohol

Het zal je niet verbazen dat roken slecht is voor je huid. Nicotine vernauwt bloedvaten en breekt collageen en elastine in hoog tempo af. Dit gaat ten koste van de stevigheid en soepelheid van je huid. En dan hebben we nog het bekende ‘rokerslijntje’ rondom de mond. Nee, roken heeft geen voordelen. Alcohol is al net zo slecht voor je huid. De vochtbalans raakt hierdoor ontregeld, waardoor de elasticiteit van je huid achteruitgaat. Het resultaat? Een doffe huid met fijne lijntjes en rimpels. Om rimpels te voorkomen herhalen we het dus nog maar eens: drink met mate.

6. Je eet veel suiker

Om zo lang mogelijk te genieten van een strakke huid, is het verstandig om suiker zoveel mogelijk te vermijden. Hierdoor kunnen verklevingen ontstaan, waardoor je huid minder elastisch wordt en rimpels worden geaccentueerd. In plaats van suiker kun je beter verse groenten en fruit eten, zodat je antioxidanten en vitamines binnenkrijgt. Deze boosten je huid juist.

7. Je slaapt te weinig

We weten allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is, ook voor een mooie huid. Een Amerikaans onderzoek wijst uit dat mensen die langdurig slecht of te kort slapen meer kans hebben op een versnelde huidveroudering. Zorg dus voor genoeg slaap. Dan herstel de huid ook weer van zonschade of huidirritatie. Win-win!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws