Van retinol tot vitamine C: hoeveel moet je precies van je skincare-producten gebruiken?

Zo perfectioneer jij je skincare-routine.

Skincare gaat anno 2023 verder dan alleen een dag- en nachtcrème aanbrengen. Sterker nog, de wereld van huidverzorging is inmiddels zo uitgebreid dat je er bijna een bachelor in de dermatologie voor mag hebben om het te begrijpen. Om je skincare-routine wat te stroomlijnen (en om het makkelijk te houden), delen we vandaag hoeveel je precies moet gebruiken van de populairste huidverzorgingsproducten.

Vitamine C

Wanneer aan te brengen: In de ochtend.
Hoeveel aan te brengen: Vier tot zes druppels als het in een serum zit, iets meer als het om een dikker product gaat.
Welke stap in je routine: Na cleansing, voor moisturizer en SPF.
Hoe vaak te aanbrengen: Dagelijks.

Vitamine C is een ingrediënt dat je huid helpt te beschermen tegen schade van buitenaf, waaronder UV-straling. “Het voorkomt ook dat je huid te veel melanine en huidpigment produceert, waardoor hyperpigmantatie en donkere vlekjes voorkomen kunnen worden”, legt dermatoloog Geeta Yadev uit aan Real Simple. Wel is het goed om te weten dat producten met het ingrediënt alleen werken als het minimaal 5 procent vitamine C bevat.

Retinol

Wanneer aan te brengen: In de avond.
Hoeveel aan te brengen: Twee druppels.
Welke stap in je routine: Voor of na de moisturizer, afhankelijk van hoe makkelijk je huid retinol opneemt. Je kunt ook kiezen voor de zogenoemde ‘retinolsandwich’, waarbij je eerst een dun laagje moisturizer aanbrengt, vervolgens de retinol en daarna nog een dun laagje moisturizer.
Hoe vaak aan te brengen: Neem het langzaam op in je routine. Begin met twee keer per week en bouw het langzaam op tot elke dag.

Retinol wordt nog weleens als de holy grail onder de skincare-producten gezien. “Het is het enige skincare-ingrediënt waarvan klinisch is bewezen dat het alle tekenen van veroudering bestrijdt, inclusief fijne lijntjes en rimpels, verkleuring en verslapping van de huid”, weet Dr. Yadev.

AHAs

Wanneer aan te brengen: Cleansers en toners met een laag percentage AHAs kun je in de ochtend gebruiken. Producten met een hogere concentratie kun je het beste in de avond aanbrengen.
Hoeveel aan te brengen: Een hoeveelheid ter grootte van een muntje.
Welke stap in je routine: Na je cleanser en voor de moisturizer.
Hoe vaak aan te brengen: Een of twee keer per week. Gebruik liever niet op de avonden waarop je ook retinol gebruikt.

De zogenoemde AHA’s (Alpha Hydroxy Acids) komen in vele vormen en concentraties. “Ze worden meestal gebruikt om de huid te exfoliëren en om hyperpigmentatie te verminderen”, vertelt schoonheidsspecialist Gary Dickman.

Salicylzuur (BHAs)

Wanneer aan te brengen: Kan zowel in de ochtend als in de avond.
Hoeveel aan te brengen: Een hoeveelheid ter grootte van een erwt.
Welke stap in je routine: Na cleansing. Wacht wel tien minuten voor je een moisturizer aanbrengt.
Hoe vaak aan te brengen: Dagelijks, nadat je je huid er langzaam aan hebt laten wennen.

Net als AHA’s wordt salicylzuur (BHAs) gebruikt om te exfoliëren, al heeft het wel een groot verschil: dit wordt gedaan om acne aan te pakken. “Dit ingrediënt helpt de celvernieuwing te versnellen en kan ook zwelling en roodheid verminderen”, weet dermatoloog Corey L. Hartman.

Benzoylperoxide

Wanneer aan te brengen: In de avonden.
Hoeveel aan te brengen: Een hoeveelheid ter grootte van een erwt.
Welke stap in je routine: Na cleansing. Laat minstens 10 minuten intrekken voor je een moisturizer aanbrengt.
Hoe vaak aan te brengen: Bouw op door het ingrediënt eerst drie keer per week te gebruiken. Uiteindelijk kun je het vier tot vijf keer per week aanbrengen.

Benzoylperoxide is een ontstekingsremmer die milde tot matige acne tegengaat door acne-bacteriën te doden. “Benzoylperoxide helpt ook acne te voorkomen door de huid te exfoliëren en kan roodheid en ontsteking helpen minimaliseren”, aldus dr. Hartman.

Niacinamide (B3)

Wanneer aan te brengen: In de ochtend en/of avond.
Hoeveel aan te brengen: Vier tot zes druppels als het in een serum zit, iets meer als het om een dikker product gaat.
Welke stap in je routine: Na je cleanser (en toner) en voor de moisturizer en SPF.
Hoe vaak aan te brengen: Dagelijks.

Niacinamide staat bekend om z’n vermogen om hyperpigmentatie tegen te gaan, om onzuiverheden te verminderen en om te hydrateren. “Niacinamide houdt vocht vast in de huid, minimaliseert roodheid en vlekken, minimaliseert de grootte van de poriën en helpt fijne lijntjes te verminderen. Ook helpt het ontstekingen bij acne te verminderen.”

Hyaluronzuur

Wanneer aan te brengen: In de ochtend en avond.
Hoeveel aan te brengen: Vier tot zes druppels als het in een serum zit, iets meer als het om een dikker product gaat.
Welke stap in je routine: Zit je hyaluronzuur in een serum? Gebruik het dan na cleansing. Een hyaluronzuurmoisturizer kun je het beste gebruiken na cleansing, serum en een ander actief product zoals retinol.
Hoe vaak aan te brengen: Dagelijks, maar gebruik in totaal niet meer dan twee producten die dit ingrediënt bevatten.

Hyaluronzuur is een echte krachtpatser wanneer het aankomt op het hydrateren van je huid. De gel-achtige substantie kan tot 1000 keer zijn eigen gewicht in water vasthouden. “Bij gebruik in huidverzorgingsproducten trekt hyaluronzuur vocht uit de diepere lagen van de huid om de huid te hydrateren”, aldus dr. Hartman.

Bron: Real Simple | Beeld: iStock

Laatste nieuws