Waarom je rond je dertigste opeens meer last van acne kunt krijgen

En wat je eraan kunt doen.

I'll find those zits and I'll zap them

Als kind dachten we er misschien anders over, maar het volwassen leven gaat niet altijd over rozen. Zo hebben we belastingaanslagen, een gebrek aan vakantiedagen (en anders wel vakantiegeld) en ergere katers. O, en dan kun je rond je dertigste ook opeens meer last krijgen van puistjes en acne. Fan-tas-tisch.

Meer last van acne en puistjes

Ben je momenteel rond de dertig en heb je opeens veel meer last van acne? Je bent niet de enige. "54 procent van de vrouwen boven de 25 jaar heeft een vorm van gezichtsacne", zo is te lezen in een report van International Dermal Institute. Maar waarom hebben we juist rond deze leeftijd opeens meer last van acne? Nou, net zoals hormonen in je tienerjaren acne kunnen veroorzaken, hebben je hormonen ook in je early thirties een vinger in de pap.

"Cystische acne komt vaak voor als je dertig bent, omdat de huid dan het meest vatbaar is voor hormonale veranderingen", vertelt dermatoloog Dr. Purvisha Patel aan The Zoe Report. "De hormonale verschuivingen beïnvloeden de talgklieren in de huid." Of eigenlijk: je huid produceert meer talg. En dat zet heel wat andere processen in gang. Zo is de kans groter dat dode huidcellen zich ophopen en hiermee je poriën verstoppen. Dit kan er weer voor zorgen dat de groei van bacteriën toeneemt en dat resulteert weer in ontstekingen, oftewel: puistjes of acne.

Wat vooral niet te doen?

Hoewel we heus weten dat het niet werkt, zijn we toch geneigd om aan puistjes, pukkeltjes en acne te plukken. "Maar doe het niet", adviseert dermatoloog dr. Tony Nakhla met klem. "Dit kan leiden tot meer littekens en hyperpigmentatie."

Wees daarnaast ook voorzichtig met de verzorgingsproducten die je gebruikt voor je huid. Sommigen kunnen flare ups namelijk verergeren. Scrub je huid bijvoorbeeld niet met harde scrubs. Dit is te agressief en kan je huid beschadigen. Ook kun je crèmes op basis van vaseline en kokosolie beter vermijden: deze kunnen de poriën namelijk verstoppen en deze ingrediënten voeden bacteriën en schimmels, wat acne ook weer kan verergeren.

Wat dan wel te doen?

Als je erg last hebt van outbreaks, kun je het allerbeste een dermatoloog raadplegen. Hij of zij kan je advies op maat geven, want elke huid is anders.

Wil je liever eerst zelf proberen om het probleem aan te pakken? Dan kun je volgens Dr. Patel crèmes met tretinoïne of retinol gebruiken. "Dit helpt de huid te exfoliëren om de vorming van cysten te voorkomen. Tea tree olie, benzoylperoxide en zwavel-topische middelen helpen ook om bacteriële en schimmelkolonisatie van de huid te verminderen." Houd er overigens rekening mee dat je niet van de een op andere dag resultaat kunt verwachten. Zoiets vergt tijd.

Wil jij naast skincare ook op een andere manier voor je huid zorgen? Dan kun je ook je dieet onder de loep nemen. "Diëten die rijk zijn aan vis lijken je huid te beschermen, terwijl melkconsumptie, vooral magere melk, gecorreleerd is met een tweevoudige toename van het risico op acne", aldus dermatoloog dr. Craig Kraffert.

Bron: The Zoe Report, Dr. Jetske Ulte Skincare | Beeld: iStock