Heeft de vorm van je wijnglas eigenlijk invloed op de smaak van je drankje?

Aha!

Wijnglazen zijn er in allerlei verschillende soorten, vormen en maten. Zo hebben we glazen speciaal voor witte wijn en speciale rode wijnglazen. Vaak schaffen wij wijnglazen aan om de looks, maar heeft de vorm van je glas nou eigenlijk ook invloed op de smaak van de wijn? Culinair journalist Otto Kleyn geeft antwoord.

Smalle bovenkant

Wijnglazen hebben door de jaren heen een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Zo zag een wijnglas er vroeger heel anders uit dan vandaag de dag. Destijds waren ze een stuk kleiner en liep de bovenkant breder uit. Nu zijn ze aan de bovenkant juist smaller, wat heel handig is voor het walsen (ronddraaien) van de wijn, en zijn de glazen sowieso een stuk groter. “Het maakt de aroma’s los doordat er een groter oppervlak nat wordt, van waaruit geurmoleculen kunnen verdampen. Dan ruik je meer”, legt Kleyn uit in zijn column in de Volkskrant.

En hoe zit het met de verschillende glazen voor witte en rode wijn? Onzin, als je het Otto vraagt. “Het idee dat witte wijn in een kleiner glas moet dan rode slaat nergens op.”

Vorm en smaak

Het maakt dus niet zoveel uit of je het drankje nu uit een groot of klein glas drinkt. Maar op welke manier heeft het wijnglas dan wél invloed op de smaak? “Hoe dun het glas aan de rand is, is van betekenis, net als de grootte van de opening”, stelt Kleyn. “Die laatste bepaalt hoe de wijn de mond binnenkomt en zich op de tong presenteert.”

Otto doet zijn eigen theorie echter geen eer aan. Zelf gebruikt de wijnkenner maar één glas om alle verschillende wijnen te proeven.

Betaalbare wijnglazen

Menigeen heeft ‘gewoon’ een stel wijnglazen van Ikea, Blokker of Action in de kast staan. Over deze betaalbare, soms zelfs goedkope, wijnglazen heeft Kleyn een duidelijke mening: “Ze hebben glazen van de goede vorm, maar de randen zijn dikker en ze gaan snel kapot.” Al is dit nog altijd beter dan ‘kroesjes, plastic bekers en fantasieglaswerk’, stelt hij. Kortom: het wijnglas dat jij in de kast hebt staan is dus hoogstwaarschijnlijk prima. Cheers!

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Laatste nieuws