Triest nieuws: ontwerper Paco Rabanne op 88-jarige leeftijd overleden

'Zijn legacy zal voortleven.'

Fashion Designer Paco Rabanne Dead At 88

Vanuit Spanje kwam er vandaag verdrietig nieuws. De iconische ontwerper Paco Rabanne, die beroemd werd met zijn space age designs en parfums, is namelijk overleden.

Rebelse ontwerper

De jonge Francisco Rabaneda y Cuervo, zoals Rabannes volledige naam luidt, kreeg de liefde voor mode al met de paplepel ingegoten. Zijn moeder werkte namelijk als naaister voor niemand minder dan Cristobal Balenciaga.

Vanwege de burgeroorlog in Spanje verhuisde het gezin in 1939 naar Parijs, waar Rabanne eerst werd opgeleid tot architect. Na een korte carrière in de constructie, richtte hij zich op de modewereld. Eerst als sieradenontwerper voor onder meer Givenchy, Dior, en Balenciaga.

Eigen label

In 1966 startte hij z'n eigen modehuis: Paco Rabanne. Hiermee kreeg de designer een hoop aandacht – die niet altijd even positief was. Dat deerde de designer echter niet, die de kritiek omarmde als een teken van een succesvol rebelleren tegen de gevestigde orde in de modewereld.

"Zijn rebellerende geest onderscheidde hem van andere ontwerpers", stelde José Manuel namens het modehuis. "Er is maar één Rabanne. Hij had een enorme invloed op tijdloze mode. En dat zal blijven voortleven in het modehuis dat zijn naam draagt."

Geuren en kleuren

Rabanne kwam eind jaren '60 bovendien uit met z'n eerste geur: Calandre. Deze is anno nu nog altijd een populair parfum. Ook de latere geur Lady Million blijft goed verkopen. Denk je aan Paco Rabanne, dan kun je niet om zijn geuren heen.

Visionair

Het heengaan van de ontwerper werd vandaag bevestigd vanuit Puig, het bedrijf waar zijn labels onder vallen. Zij deelden dat de designer "generaties beïnvloed heeft met zijn radicale visie op mode en zijn legacy zal voortleven." En daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn!

Bron: BBC, NU.nl | Beeld: Brunopress