Simpele manieren waarmee je het imposter syndrome kunt verminderen

Onderschat nooit de kracht van relativeren.

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het imposter syndrome. Iemand met dit syndroom ervaart het gevoel dat zij een fraudeur is op de werkvloer. En we zeggen nu specifiek zij, want het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Wij delen hoe je het de kop kunt indrukken.

Het syndroom

Het imposter syndrome is een gevoel van zelftwijfel, onzekerheid of fraude. Een gevoel dat ondanks veel bewijs van het tegendeel, hardnekkig kan blijven bestaan. En dit gevoel duikt vaak op op de werkvloer. Het is een soort intern monoloog dat ons op elk moment vertelt dat iemand je op de schouder zal tikken en je zal vertellen dat je een bedrieger bent, of gewoon niet geschikt bent voor je gekozen beroep.

Succes

“Een succesvol persoon heeft vaak minstens één keer in zijn of haar carrière het syndroom meegemaakt”, weet psycholoog Breanna Jayne Sada, die er in gesprek met Marie Claire Australia meer over vertelt. “Vraag een succesvol persoon hoe zij zich voelde toen ze het eindelijk ‘gemaakt’ had. Ze zal je altijd vertellen dat ze zich nog niet succesvol gevoeld heeft. Of erger nog, ze zal reageren met een nerveuze lach.”

En hoewel er steeds meer bekend is over het imposter syndrome, weet Sada ook dat de meeste mensen die het ervaren zich hier niet bewust van zijn.

Work it

Heb jij ook weleens twijfelachtige gedachten gehad over je werk? Het gevoel gehad dat het allemaal gewoon ’toeval’ is dat je die ene promotie kreeg of werd aangenomen voor die ene baan, of dat je gewoon op de juiste plaats en op het juiste moment was? Dan kun je er het volgende aan doen volgens de psycholoog.

1. Schrijf het op

“Het klinkt misschien eenvoudig, maar schrijf een lijst op van al je prestaties”, tipt Sada. “Als je het terugleest zul je eraan herinnerd worden wat je allemaal gedaan hebt om je successen te bereiken en misschien zul je jezelf verbazen.”

2. Ga terug naar waar je begonnen bent

Soms moet je jezelf er even aan herinneren hoe ver je bent gekomen. “Je denkt misschien dat het vanzelfsprekend is, maar ga terug naar het begin van je carrière en onthoud de kleine dingen. Die kunnen je soms helpen beseffen dat al dat harde werk je succes heeft opgeleverd.”

3. Luister naar de mensen om je heen

“Als het op onszelf aankomt, zijn we vaak de grootste criticus. Ook slaan we alle positieve dingen, die mensen om ons heen zeggen over ons en onze presentatie, vaak niet op. Niemand wordt gedwongen om aardige dingen over anderen te zeggen, dus als ze je een compliment geven dan is dat omdat ze het menen.” Own it! 

4. Je bent ook maar een mens

“Het imposter syndrome kan vaak het gevolg zijn van het feit dat je je in een situatie bevindt waarin je je onbekwaam voelt.” Misschien heb je net promotie gemaakt of een nieuwe baan gekregen en heb je letterlijk geen idee wat je doet. “Vergeet niet dat iedereen ergens begint en je de baan voor een goede reden hebt. Herinner jezelf eraan dat je ook maar een mens bent en geniet van het proces van het leren van nieuwe dingen. Het is niet erg om niet meteen alles te weten.”

Bovenstaande punten helpen natuurlijk om het imposter syndrome tegen te gaan, maar vergeet ook niet om jezelf eens een schouderklopje te geven als je iets goed hebt gedaan. Vier altijd je eigen successen!

Bron: Marie Claire AU | Beeld: Younger 

Laatste nieuws