Met deze ochtendrituelen begin je helemaal happy aan je dag

Rol jij vaak ongelukkig uit bed? Deze gewoontes helpen je dit te voorkomen.

Heb jij ook altijd moeite met opstaan? Helaas is niet iedereen gezegend met een energiek gevoel en een vrolijk humeur in de ochtend. Toch zijn er een aantal manieren waarop je vrolijker aan je dag begint, zelfs wanneer je absoluut geen ochtendmens bent. Huffpost licht 5 van deze gewoontes uit.

1. Verwerk een wellness-habit in je ochtendroutine

De eerste tip is een vrij brede, maar dat is juist ook de bedoeling. Er zijn namelijk allerlei manieren waarop je wellness kunt toepassen in je leven. Voor de één werkt meditatie het best, terwijl de ander het liefst een korte work-out doet in de ochtend. Volgens psychiater Murray Zucker maakt het niet zoveel uit wat je kiest, als je maar een bewust momentje inplant in je ochtend en dit onderdeel maakt van je vaste routine.

2. Houd je telefoon buiten je slaapkamer

"Houd je slaapkamer schermvrij", raadt life coach Allison Task aan. Zodra je je telefoon erbij pakt, geef je de buitenwereld namelijk de ruimte om jouw humeur te bepalen. Of je nou het nieuws checkt, een appje leest of de weerapp opent: het heeft allemaal invloed op hoe jij je voelt. Bovendien kan je telefoon je slaap in de weg gaan zitten, en ook daardoor ga je je minder happy voelen.

3. Praat tegen jezelf

Volgens Zucker praten veel mensen 's ochtends in hun hoofd tegen zichzelf, bijvoorbeeld over wat ze die dag gaan doen of waar ze zich zorgen over maken. Hij raadt aan om je hier bewust van te worden, en het met een simpele techniek omdraaien naar iets positiefs: "Gebruik je eigen naam in dit soort self-talk. Dan is de kans groter dat je je eigen cognitieve advies opvolgt."

Als je bijvoorbeeld een belangrijke presentatie op de planning hebt staan, en je merkt dat je jezelf onbewust vooral stress aan het aanpraten bent, is het belangrijk om de controle over te nemen. Zucker: "Als ik tegen mezelf zeg: 'Murray, je kunt dit. Je hebt dit al veel vaker gedaan', merk ik dat ik een stuk minder gestrest de dag in ga." Alleen al je eigen naam noemen kan enorm veel positieve impact hebben.

4. ... en iemand anders

Ook verstandig: zoek sociaal contact op met iemand waarmee je het goed kunt vinden. Dit kan in principe iedereen zijn – een vriend, echtgenoot, kind of vriendin. Hoe dat sociale contact er precies uit ziet, hangt natuurlijk wel af van je schema. "Voor iemand die echt druk is, kan het ook een belletje of sms'je zijn. Als je meer tijd hebt, kan het goed zijn om bijvoorbeeld even samen een koffietje te doen", aldus Zucker.

5. Neem een momentje van dankbaarheid

Volgens Huffpost heeft onderzoek uitgewezen dat mensen die bewust bezig zijn met dankbaarheid een stuk gelukkiger zijn dan mensen die vooral focussen op dat wat ze tekort komen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om dankbaarheid in je morning routine te verwerken. Voor mensen die religieus zijn kan dit in de vorm van een ochtendgebed, maar je kunt ook een dagboek bijhouden met redenen om dankbaar te zijn.

"Neem een moment om dankbaar te zijn voor het feit dat je leeft, wat dat ook voor jou betekent", zegt Task. Of je nou dankbaar bent voor je kind, voor je baan of voor je hond, de bewustwording hiervan brengt je in een betere mindset. En zo begin je een stuk positiever aan de dag!

Bron: Huffpost | Beeld: Katrin Bolovtsova (Pexels)