Met dit ingrediënt kun je je retinol het best combineren

Een gouden duo!

Misschien heb je onze lofzang er vorig jaar wel over gelezen: retinol doet wonderen voor je huid. Het kan onder andere huidvernieuwing ondersteunen, tekenen van huidveroudering verminderen en pigmentvlekjes vervagen. Maar je maakt pas écht goed gebruik van dit ingrediënt als je het combineert met niacinamide. Een killer combinatie!

Over niacinamide

Je hebt vast weleens van niacinamide gehoord. Het wordt een beetje gezien als een ware alleskunner. Het is een vitamine B3-soort: een antioxidant dat een aantal cellulaire processen van de huid ondersteunt. Het is belangrijk om dit op te nemen in je routine, want het lichaam maakte deze vitamine B3 niet aan. Niacinamide kan ervoor zorgen dat fijne lijntjes, rimpels, acne, eczeem, rosacea en grove poriën verminderen. Ook kan het schade door de zon verminderen en een vette huid meer in balans brengen.

Bovenstaande klinkt fantastisch, toch? Helaas ligt het net wat gecompliceerder dan dat. Niacinamide tackelt dan wel vele problemen, maar er zijn ingrediënten die deze losse problemen individueel beter kunnen verhelpen. Volgens dermatoloog Marisa Garshick is het daarom het beste om niacinamide te gebruiken als ‘een supporting cast member’ en het niet te zien als de hoofdrolspeler. Met name met retinol werkt niacinamide uitstekend goed samen.

Retinol + niacinamide

“Niacinamide heeft ontstekingsremmende eigenschappen, dus het kan roodheid kalmeren en behandelen”, vertelt Dr. Garshick aan Well + Good. “Wanneer het wordt gebruikt in combinatie met retinol, verdraagt de huid retinol beter en functioneert de retinol beter. Dit betekent dat je minder snel roodheid en irritatie zult ervaren als je de twee samen gebruikt.”

Ook kun je kwalen voorkomen die soms de kop opsteken als je alleen retinol gebruikt. Retinol stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen namelijk, maar dat kan leiden tot plakkerige huidcellen die de poriën verstoppen en die voor puistjes kunnen zorgen. Door niacinamide te gebruiken, breng je de olieproductie van je huid meer in balans, waardoor de kans kleiner is dat je de negatieve effecten van retinol ervaart.

Budget friendly

Je hoeft overigens niet diep in de buidel te tasten voor een niacinamideproduct. Vele huidexperts en dermatologen raden het budget friendly serum van The Ordinary aan: Niacinamide 10% + Zinc 1%, zo ook Dr. Garshick. Deze is volgens de dermatoloog extra goed voor het in balans krijgen van de olieproductie van je huid, en het kost maar €7!

Bron: Well + Good | Beeld: iStock

Laatste nieuws