Even online shoppen in de baas z'n tijd: kun je dat wel maken?

Het blijkt een behoorlijk grijs gebied.

Online shopping

Onder werktijd bedenk je je opeens dat je nog nieuwe outfit nodig hebt voor dat ene etentje, of je probeert kaartjes te bemachtigen voor dat ene concert wanneer je on the clock bent. We hebben allemaal weleens wat gekocht onder werktijd, maar mag je eigenlijk wel shoppen in de baas z'n tijd?

Geen duidelijke regels

Onder de baas z'n tijd shoppen, het is natuurlijk niet echt de bedoeling, maar verboden is het ook niet. "Even wat appjes beantwoorden of een website bezoeken onder werktijd, daar zijn geen wettelijke regels voor", vertelde arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers destijds aan Nu.nl.

Wel kan het dat een bedrijf in zijn beleid heeft opgenomen dat je niet mag whatsappen onder werktijd of dat bepaalde andere zaken niet mogen als je aan het werk bent. "Maar een werkgever kan er in deze tijd bijna niet omheen dat dit soort dingen af en toe gebeuren, privé en werk zijn gewoon meer door elkaar heen gaan lopen."

Grenzen

Natuurlijk zijn er wel grenzen met wat kan op online privégebied tijdens werk, al zijn die niet superduidelijk. "Het is wel de bedoeling dat je je werk goed blijft doen", benadrukt Meijers. "Als werknemers de hele dag op hun telefoon kijken, dan gaat dat natuurlijk te ver en dan moet er een gesprek volgen. Maar er zijn dus geen officiële regels voor wat wel of niet mag, dat moeten werkgever en werknemer samen bepalen."

Ook kan het dat een organisatie het gebruik van een mobiele telefoon verbiedt als de veiligheid van werknemers door telefoongebruik bijvoorbeeld in het geding kan komen.

Problemen

Arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen vertelde al eens aan het AD dat online shoppen of het regelen van andere privé onlinezaken overal gebeurt. Volgens de advocaat leidde het zelden tot problemen. "De meeste mensen weten het wel binnen de perken te houden. Werkgevers doen daar doorgaans niet moeilijk over", aldus Van Gelderen. Mits het maar binnen het redelijke blijft.

Volgens de Federatie Nederlandse Vakbeweging is het goed om niet te streng vast te houden aan alleen maar werken onder werktijd. Zo stelde de vakbeweging dat werknemers vaak genoeg buiten kantoortijden nog wat voor de baas doen. Het zou in dat geval niet eerlijk zijn als werknemers niet onder werktijd een keer wat voor zichzelf kunnen doen. Want, zo luidt het oordeel van de FNV, je kunt werk en privé in deze tijd bijna niet meer scheiden.

Bron: AD, Nu.nl | Beeld: iStock

Carriere
  • Woman in cafe shopping online with laptop