Dit moet je doen als je smartphone bol is geworden

Dit gebeurt wanneer de batterij van je smartphone opzwelt wanneer die te heet wordt.

Heeft jouw smartphone ineens een bult in het scherm of lijkt hij groter dan normaal? Dan kan dat komen doordat je accu is opgezwollen. Zo’n gezwollen accu is niet altijd te voorkomen, maar er zijn wel een paar manieren om het risico zo laag mogelijk te houden. Een gezwollen batterij kan namelijk gevaarlijk zijn. Maar hoe kan het eigenlijk dat de batterij opzwelt en wat moet je doen als dit gebeurt?

Waarom zwelt de accu van je smartphone op?

De batterij van je smartphone kan opzwellen als hij te heet wordt en oververhit raakt. Er zit namelijk vloeistof in en die kan bij oververhitting veranderen in gas. Het gas oefent druk uit op je toestel en zorgt ervoor dat de batterij uitzet. De gezwollen batterij drukt tegen het scherm of de achterkant waardoor die open kan barsten. Het komt vaker voor bij oudere telefoons, maar ook bij nieuwe modellen is het niet uitgesloten.

Hoe zie je dat de accu opgezwollen is?

Geen stress: het komt gelukkig niet zo heel vaak voor dat de accu van je telefoon opzwelt. Maar als het gebeurt kan het gevaarlijk zijn. Er kan namelijk kortsluiting ontstaan en een opgezette batterij kan zelfs ontploffen en brand veroorzaken. Ook kan je toestel er onherstelbaar beschadigd door raken.

Het is daarom belangrijk om te controleren of de accu opgebold is. Dit doe je door hem op een vlakke ondergrond te leggen en hem rond te draaien. Draait hij makkelijk rond? Dan kan het zijn dat hij aan het opbollen is, doordat het midden hoger ligt dan de randen.

Je kan vaak zien dat de batterij aan het opbollen is. De randen van de behuizing liggen bijvoorbeeld niet meer op één lijn, het touchpad komt omhoog of het beeldscherm verkleurt. Handig dus om hierop te letten.

Wat moet je doen als de accu opgezwollen is?

Als de accu van je telefoon is opgebold, neemt de zwelling niet vanzelf af. Wacht dus niet af, maar kom meteen in actie om gevaarlijke situaties en schade zoveel mogelijk te voorkomen. Zet je telefoon meteen uit en laad hem niet meer op. Het beste kan je de accu er bij een reparatiewinkel laten uithalen.

Voorkomen is beter dan genezen

Je moet er natuurlijk niet aan denken dat de accu zo erg opzwelt dat je telefoon en je sim only simkaart onherstelbare schade oplopen. Hoewel je het niet helemaal tegen kan gaan, kan je het risico gelukkig wel zoveel mogelijk beperken.

Gebruik de oplader die bij de telefoon hoort en haal hem meteen van de lader als de batterij vol is. Anders kan er druk op komen te staan waardoor hij kan opbollen. Zorg ervoor dat de batterij niet te heet wordt en oververhit raakt en vervang hem meteen als hij beschadigd is. Zo kan je je telefoon lange tijd veilig blijven gebruiken.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: George Dolgikh (Pexels)