Om deze reden is een goed matras belangrijk

Het geheim van een goede nachtrust begint bij het matras.

Slapen is een van de belangrijkste activiteiten die je doet. Tijdens het slapen komen namelijk je lichaam en hoofd pas echt tot rust. Alles van de dag wordt verwerkt, afvalstoffen afgevoerd, spieren hersteld en je wordt weer opgeladen voor een nieuwe dag. Als je geregeld te weinig slaapt of gewoon slecht slaapt, dan merk je dat de andere dag meteen. Je hebt namelijk minder energie en je lichaam doet zeer. Daarbij kun je zelfs chagrijnig zijn, hoofdpijn hebben of gewoon nergens zin in hebben… Een goede slaap van kwaliteit hangt af van verschillende factoren. Één daarvan is het matras waar je op ligt.

Goed matras ter ondersteuning

Het geheim van een goede nachtrust start bij het matras. Het doel van het matras is namelijk om je lichaam optimaal te ondersteunen tijdens het slapen. Alleen dan kan je lichaam helemaal tot rust komen, want het mag gewoon liggen, zonder inspanning. Het vinden van een goed matras kan lastig zijn, want ieder lichaam is anders. Zo kun je kiezen uit latex, pocketvering, koudschuim, traagschuim en uit een matras wat is opgebouwd uit verschillende lagen materiaal voor de meest optimale ondersteuning. Als het matras zorgvuldig is samengesteld uit verschillende lagen dan is dat eigenlijk het beste. De lagen samen bieden namelijk de allerbeste ondersteuning.

Proefslapen

Als je een matras gaat kopen, dan ga je in de winkel vaak even in het bed liggen. Dit is uiteraard geen ideale situatie. Misschien ben je wel heel moe; dan maakt het niet uit waarop je ligt. Of je ligt er te kort op. Dan merk je helemaal niet of dat matras echt geschikt voor je is. Daarom is het beter om een matras te kopen waarop je mag proefslapen. 100 nachten is daarbij een goede norm. In het begin zal je altijd even moeten wennen aan het nieuwe matras. Je bent je vertrouwde plekje (lees: kuilen) van het oude matras kwijt en je lichaam zal wellicht reageren op de vernieuwde ondersteuning. Na een paar dagen zal je je draai wel weer gevonden hebben en ga je het effect van het nieuwe matras merken. Na 100 nachten weet je zeker of het matras hard of zacht genoeg is. De proefslaapperiode maakt het ook fijner om een matras online te kopen. Is het niet goed, dan kun je het gewoon omruilen.

Matras moet ventileren

We weten allemaal dat een koele temperatuur het meest ideaal is om bij te slapen. Een matras moet daarom ook ventileren. Dit houdt in dat het lucht doorlaat, zodat je minder snel gaat zweten. Ook voert het warmte af, zodat je het allerlekkerste slaapt. Matrassen van een vast materiaal ventileren niet goed. Matrassen die ruimte hebben om lucht door te laten zijn onder meer die met pocketvering, koudschuim en verschillende laagjes. Dat slaapt zelfs op warme nachten een stuk koeler.

Buik-, rug- of zijslaper

De één ligt het liefst op de rug, de ander de buik en veel mensen slapen het liefst op de rechter- of linkerzij. Het nadeel van verschillende slaaphoudingen is dat niet ieder matras daar zomaar geschikt voor is. Je moet dan eerst een hele slaaphouding analyse doen om tot het beste matras te komen. Tijdens je slaap verander je bovendien nog wel eens van houding. Je start misschien wel op je zij, maar wordt op je rug wakker. Dan zou het zijslaper matras je ineens geen goede ondersteuning kunnen geven. Maak het jezelf daarom gemakkelijk en kies voor een universeel matras, zoals bijvoorbeeld het Stellar Matras van het Zeeuwse Morningstar Sleeps. Een matras wat is opgebouwd uit verschillende ondersteunende lagen biedt je nachtrust op je zij, buik en rug.

Voor je gezondheid

Slapen vormt een belangrijk onderdeel voor je gezondheid, maar ook een goed matras staat hierom bekend. Dankzij goede ondersteuning van het lichaam, zal je minder last hebben van lichamelijke ongemakken. Daarnaast helpt een matras je goed te slapen. Slaap je slecht dan ervaar je veel vermoeidheid en grijp je de andere dag vaak naar eten, drinken en snacks die je van snelle energie voorzien. Deze zitten vaak vol suikers, vetten en cafeïne. Als je vermoeid bent, dan is je lichaam voortdurend bezig om je wakker te houden, waardoor je weerstand eigenlijk vermindert en je vatbaarder bent voor virussen. Lang aanhoudende vermoeidheid kan zelfs verschillende aandoeningen in de hand werken. Daarnaast vermindert je reactiesnelheid, ook in het verkeer. Gun jezelf daar een goede nachtrust en trakteer jezelf op een goed matras om heerlijk te kunnen slapen en gezond op te staan.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Morning Star Sleeps.

Beeld: Pexels