Drie vragen om jezelf te stellen om je productiviteit te boosten

Ze behoud je de motivatie om je doelen te bereiken.

We willen allemaal graag die taalcursus voltooien, een lege inbox bewerkstelligen en dat ene project afronden. Of het nu gaat om werktaken of klussen die je privé wilt voltooien, het is soms moeilijk om je ertoe te zetten. Kun jij wel wat motivatie gebruiken om productiever te zijn? Stel jezelf dan deze vragen.

1. Hoe kan ik iets betekenen vandaag? Niet alleen voor jezelf maar ook voor een ander?

Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat je productiever bent wanneer je werk doet waarvan je weet dat het een verschil maakt. Je haalt er niet alleen meer voldoening uit, maar je hele mindset ontwikkelt zich erdoor. Op een gegeven moment zul je merken dat je meer een leider-rol gaat innemen en steeds grotere 'problemen' weet op te lossen. Je wilt keer op keer nóg meer uit jezelf halen, wat jou als individu verbetert.

2. Wat kan ik vandaag doen om een stap dichter bij mijn doel te komen?

Iedereen heeft minstens één doel in het leven, of het nou op het carrièregebied is of dat je hoe dan ook voor je 35ste een huis wil kopen. Werk iedere dag aan dit doel om er werkelijkheid van te maken; dat is immers wat je wilt. Ook al doe je iets kleins dat uiteindelijk maar een halfuurtje van je tijd in beslag neemt, het helpt je toch een stuk dichter bij je uiteindelijke doel. Je zult er zo veel voldoening uithalen dat je ook beter gemotiveerd raakt om de rest van je to do-list af te werken.

3. Wat zijn de drie dingen die ik vandaag top heb gedaan? En welke drie dingen kan ik morgen beter doen?

Het is goed om iedere avond op een rijtje te zetten welke dingen er die dag goed gingen en wat je minder goed hebt gedaan. Heb je iets te vaak op Instagram gezeten of was je snel afgeleid? Wanneer je je hier bewust van bent, gaat het de volgende dag vast beter.

Bron: Marie Claire archief | Beeld: Sex and the City