Oeps: deze veelgemaakte skincare fout kan wallen veroorzaken

Soms hebben wallen niets te maken met de hoeveelheid slaap die jij hebt gehad.

Cream, moisturizer and facial black woman in skincare, beauty or cosmetics promotion on white wall background. Face, calm and gen z people or model lotion, suncream or moisturizer for skin care

Wallen onder onze ogen hebben we vaak te danken aan te weinig slaap. Al blijkt dat ook je skincare de boosdoener kan zijn. Deze ene veelgemaakte huidverzorgingsfout kan je ogen puffy maken en die gevreesde donkere kringen veroorzaken.

Overbelasting

Een goede verzorging van de huid is noodzakelijk om je skin in goede conditie te houden, maar overbelasting door een hydraterende moisturizer kan het tegenovergestelde effect bewerkstelligen. Als je jezelf hebt aangeleerd om je vochtinbrengende crème of nachtcrème rond het gebied van je ogen aan te brengen, dan is het tijd om dit onmiddellijk te veranderen. Het blijkt dat die zwaardere gelaatsformules het gevoelige gebied onder de ogen overbelasten, wat tot wallen leidt.

“Het gebruik van een rijke vochtinbrengende crème kan zelfs een schadelijk effect hebben rondom de ogen, waardoor een ophoping van producten kan optreden, wat leidt tot een toename van wallen en zakken onder de ogen”, legt celebrity facialist en Time Bomb-huidverzorgingsdeskundige Emma Brown uit aan Good Housekeeping. “Onze huid, met name de tere huid rond het oog, kan slechts een beperkt aantal producten absorberen. Als je huid eenmaal alles heeft opgenomen, zal het resterende product op het huidoppervlak blijven zitten. En bij elke keer dat je met je ogen knippert, bewegen je wimpers het huidverzorgingsproduct dichterbij of zelfs in het oog. Dit kan irritaties, ophoping, verslechterde lymfedrainage en waterretentie veroorzaken.” En je raadt het al: dit kan resulteren in wallen onder je ogen.

Goede oogcrème

Dat gezegd hebbende, moet je niet direct stoppen met het aanbrengen van producten onder en rondom het gebied van de ogen. Overweeg in plaats daarvan een lichtgewicht oogcrème toe te voegen aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Als je eenmaal hebt geïnvesteerd in een goede oogcrème, breng het dan ook op de juiste manier aan. “Het is belangrijk om te weten hoe en waar je de oogcrème aanbrengt,” zegt Brown. “Plaats het product niet te dicht bij de wimperlijn, omdat dit gemakkelijk irritatie kan veroorzaken.

Gouden tip tegen wallen

En als je wakker bent geworden met donkere wallen onder je ogen en je een snelle oplossing nodig hebt, heeft Brown nog een goede tip voor je. “Als je iemand bent die met zeer gezwollen ogen wakker wordt, is het een goede truc om een theelepeltje een nacht in de koelkast te bewaren en het koude, gladde oppervlak te gebruiken om je oogcrème aan te brengen, waarbij je de lepel vanuit de binnenkant van de neus naar de buitenkant van je wenkbrauwen verplaatst. De combinatie van de koude temperatuur en beweging zal helpen om de lymfedrainage onmiddellijk te verminderen en te verhelpen”, sluit Brown af.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock