Science says: een middagdutje tijdens de werkdag bevordert je productiviteit

Dit nieuws bevalt ons prima.

Kleine kans dat jij tijdens je werkdag er even tussenuit glipt om op de bank te gaan liggen. Maar hoewel in Nederland een powernap tijdens werk ondenkbaar is, blijkt uit steeds meer onderzoeken dat een dutje je productiviteit enorm ten goede kan komen. We vertellen je waarom!

Siësta

We kennen allemaal de siësta in Spanje: daar houden de meeste mensen, en daarbij de meeste werknemers – vooral tijdens de warmere maanden – iedere dag een middagdutje. Iets waar wij Nederlanders alleen maar jaloers op kunnen zijn, zou je zeggen. Maar ook in andere landen begint de powernap tijdens werktijd z’n intrede te maken. In augustus 2021 kondigde bijvoorbeeld de Britse organisatie The National Trust aan dat hun werknemers er iedere dag tussen de middag even tussenuit mochten om te dutten. Medewerkers begonnen hun dag wat eerder en eindigen wat later, maar hielden een lange pauze tussendoor om het heetste moment van de dag te vermijden.

Klimaatverandering

Naar eigen zeggen deed de organisatie dit vanwege klimaatverandering. “Het is eerlijk om te zeggen dat naarmate we meer extreme temperaturen ervaren, we moeten zoeken naar mediterrane werktijden – vooral in het oosten, waar waarschijnlijk vaker hogere temperaturen zullen voorkomen, om de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en vrijwilligers te waarborgen”, aldus een woordvoerder.

Gezondheidsvoordelen

Leuk en aardig allemaal natuurlijk, maar laten we eerlijk zijn – om díe reden hoeven we deze trend in ons koude kikkerlandje écht niet in te luiden. Maar het goede nieuws voor ons is dat het vermijden van de hitte niet het enige voordeel van een powernap tijdens de werkdag. Een middagslaapje wordt namelijk in verband gebracht met verbeterde alertheid én cognitieve prestaties. En als je denkt dat een kop koffie hetzelfde bereikt, heb je het mis. Het effect van een dutje werkt namelijk veel langer dan dat van koffie, en heeft als bijkomend voordeel dat je niet inkakt halverwege de middag – zoals dat soms gebeurt wanneer de cafeïne is uitgewerkt.

In The Guardian schrijft Rhiannon Lucy Cosslett dat een langere pauze ’s middags niet alleen bevorderlijk is voor de gezondheid en productiviteit, maar ook voordelen in een andere hoek kent. “Een langere pauze midden op de dag wordt niet alleen gebruikt om te slapen; werknemers kunnen naar huis terugkeren, eten bereiden, meer tijd doorbrengen met hun gezin.” Volgens de columnist zou een powernap zelfs je seksleven ten goede komen. Ehm, binnenkort dan misschien toch een balletje opgooien bij de baas?

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws