Charissa Promes van podcast Topmoeders over balans tussen carrière en moederschap

'Alle dingen die je een compleet mens maken, zijn nog steeds mogelijk als ouder'

Het is misschien wel de moeilijkste vraag voor ondernemende moeders: hoe combineer je het ouderschap en je eigen carrière? In de podcast Topmoeders bespreekt Charissa Promes deze en andere prangende vragen voor moeders. Marie Claire sprak haar op The Self-Made Summit en vroeg haar waarom we hier juist over moeten praten en hoe je dat aanpakt.

Topmoeders

Na de geboorte van haar derde kind besloot freelancejournalist en maternal mental health advocate Charissa Promes om de pen in te ruilen voor een microfoon, en lanceert ze de podcast Topmoeders. En wat blijkt, meer moeders vinden het lastig om de juiste balans te vinden. In de podcast, die gericht is op het moederschap, is ze op zoek naar antwoord op de vraag: hoe combineren jonge moeders van tegenwoordig zorg met hun carrière? Maar ook: wat kan een thuisblijfmoeder meegeven aan werkende moeders en hoe gaan beiden om met de mentale lasten?

Charissa: “Ik heb het specifiek over moederschap, en anderen zeggen er hoort geen verschil te zijn tussen moederschap en vaderschap in combinatie met je carrière. Ik wens dat het zo was, maar in de wereld waarin we nu leven, is het vaak zo dat de grootste huishoudelijke taken neerkomen op de schouders van vrouwen. Het is belangrijk dat wij bewust zijn van die scheve verdeling, maar ook dat we ernaar gaan kijken hoe het anders moet en daarin zelf keuzes durven te maken. En ook echt doorvoeren.”

Mentale gezondheid

Naast het vinden van de juiste balans, staat ze ook stil bij de mentale gezondheid van moeders. En dat begint al eerder dan de zwangerschap, legt Charissa uit. “Moeders beginnen eigenlijk al met een emotionele periode zodra er sprake is van zwangerschap. Daarom is het heel belangrijk dat we kijken naar mentale gezondheid en het bespreekbaar maken als het kind er is.” Het is volgens haar belangrijk om het met je omgeving te bespreken, maar ook met je gezin en om te kijken hoe je het efficiënt kan regelen.

“Dus hoe kunnen we elkaar het beste laten shinen? Dat je naast het ouderschap ook eigen persoon kan zijn, met passies en hobby’s en een sociaal leven. En alle dingen die je een compleet mens maken, die zijn nog steeds mogelijk als ouder. Maar je moet er wel goede keuzes in maken”, legt ze uit.

Voorbereiding is key

Voor moeders die dit ook lastig vinden, heeft ze een paar goede tips: “Ten eerste: bereid je voor. Praat met andere moeders over welke uitdagingen zij hebben gehad. En kijk heel bewust wat je daarvan wil meenemen, en hoe wil ik het moederschap en het ondernemerschap invullen. Stel jezelf de vraag: hoeveel tijd vind ik belangrijk om thuis te zijn of hoeveel tijd vind ik het belangrijk om mijn eigen ambities na te jagen? Die balans moet je echt voor jezelf gaan opmaken, niet door anderen of je omgeving laten sturen. En probeer je daar ook aan te houden.”

Beeld: Kirsten van Santen (The Self-Made Summit)

Laatste nieuws